Slovenský úřad zamítl návrhy SPP na zvýšení cen plynu

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. srpna (ČTK) - Ceny plynu pro domácnosti na Slovensku se už v letošním roce měnit nebudou. Rozhodl o tom slovenský Úřad pro regulaci síťových odvětví (ÚRSO). Úřad dnešním sdělením zamítl dva návrhy podniku Slovenský plynárenský průmysl (SPP) na zvýšení cen.

ÚRSO žádosti SPP zamítl oficiálně kvůli tomu, že jim chyběl souhlas většiny akcionářů firmy, to znamená státu, který má v SPP 51 procent akcií. Případné zvýšení cen musí schválit ÚRSO, k předložení žádosti však vedení podniku ovládané zahraničními společnostmi GDF Suez a E.ON Ruhrgas potřebuje souhlas státu na valné hromadě. Od konce června do začátku srpna podal SPP na úřad dva návrhy na zvýšení cen v tomto roce, nejprve o 11 až 25 procent, poté o 10 až 22 procent.

Kromě chybějících dokumentů vadila ÚRSO i argumentace firmy, podle níž jí kvůli nastaveným cenám vznikají ztráty. "My jako úřad vidíme rezervy zejména v nákladech," řekl šéf regulační rady ÚRSO Jozef Holjenčík. Poukázal zejména na to, že v rámci dvacetileté dohody o dodávkách mezi SPP a ruským Gazpromem dostává nyní Slovensko ruský plyn za cenu o polovinu vyšší, než je současná cena plynu na světových trzích.

Ceny plynu na Slovensku se naposledy měnily v lednu, kdy klesly v průměru o přibližně pět procent. Plyn se zdražoval naposledy ještě v roce 2006 a předešlá vláda Roberta Fica zvyšování cen blokovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK