Třetina obyvatel Karviné je kvůli poruše bez pitné vody

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 19. srpna (ČTK) - Zhruba třetina obyvatel Karviné je od rána bez pitné vody. Její dodávky ve většině městských částí přerušila porucha, kterou se dodavateli v poddolovaném území zatím nepodařilo objevit. Zhruba 20.000 lidí je tak odkázáno na cisterny s pitnou vodou. Ve městě jsou v provozu zatím tři, celkem by jich měly Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) dodat sedm. ČTK to řekla mluvčí společnosti Eva Špirochová.

Pokles tlaku vody a následné přerušení jejích dodávek se týká asi 5000 domácností; podle mluvčí Karviné Šárky Swiderové jsou zasaženy všechny městské části přiléhající k centru - například Ráj, Hranice či Nové Město. Během dopoledne se problémy rozšířily i na Fryštát a Darkov, dodala Špirochová.

Pracovníkům SmVaK se doposud nepodařilo poruchu lokalizovat, práci jim ztěžuje tamní poddolované území. "Snažíme se ji najít a zjistit, co přesně se stalo. Až poté budeme schopni říci termín, kdy bude opravena," řekla ČTK Špirochová. Podle ní mohla vodovodní potrubí narušit trhlina v podloží. "Je to zatím spekulace, ale pohyby země jsou tu časté. Právě na Karvinsku dochází k poruchám nejčastěji," dodala.

SmVaK dodává vodu nejméně milionu lidí na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Novojičínsku a Opavsku. Smluvně dodává vodu také pro Ostravu, Hlučín a Studénku. Kanalizaci a čistírnu odpadních vod provozuje také na Bruntálsku. Přes čtyři miliony metrů krychlových vody ročně odebírají domácnosti v Polsku. Firma odvádí odpadní vody a čistí je v zhruba šesti desítkách čistíren. Loni společnosti klesl vlivem hospodářské krize čistý zisk o čtyři procenta na 359 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK