Mazda musí kvůli posilovačům řízení opravovat i auta v Evropě

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. srpna (ČTK) - Japonská Mazda předpokládá, že bude muset kvůli problémům s posilovači řízení vyzvat k prohlídce přes půl milionu vozů. Firma se dohodla s místními úřady na svolání 215.000 aut v USA a 10.000 vozů v Číně. Tiskový mluvčí automobilky dnes dodal, že firma rozšíří akci o velké exportní trhy v Austrálii a Evropě.

Výzva se vztahuje na vozy Axela a Premacy, které na některých trzích jezdí pod označením Mazda3 a Mazda5. Byly vyrobeny v Japonsku v letech 2007 a 2008. Hrozí u nich náhlý výpadek posilovače řízení a zvyšuje se riziko havárie. Podnik odhaduje, že stahování se bude týkat celkem 514.000 aut.

Mluvčí uvedl, že v souvislosti s tímto defektem se evidují ve Spojených státech tři nehody, avšak bez zranění či ztrát na životech. Loni Mazda odstraňovala tento problém na japonském trhu.

Akcie na tokijské burze na zprávu automobilky téměř nereagovaly. Emise Mazdy dnes posílila o 1,6 procenta na 197 jenů, zatímco index firem vyrábějících dopravní zařízení stoupl o 0,9 procenta.

Potíže s nucenými opravami aut měla nedávno i japonská Toyota, která od konce minulého roku svolává k prohlídce přes deset milionů aut. Hlasitou kritiku ve Spojených státech sklidila kvůli potížím s neovladatelným zrychlováním svých vozů. Toyota kvůli těmto defektům v dubnu souhlasila se zaplacením rekordní pokuty 16,4 milionu dolarů (asi 317 milionů Kč), kterou firmě kvůli údajnému zatajování problémů s vadnými plynovými pedály vyměřily úřady ve Spojených státech. Odmítla však obvinění americké vlády, že porušila zákon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK