Ropa kvůli statistice znovu klesá, WTI je za zhruba 75 dolarů

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. srpna (ČTK) - Ropa dnes na světových trzích zastavila růst a po nepříznivé statistice ze Spojených států začala opět zlevňovat. Nepomohl ani růst na akciových trzích v Asii a později v Evropě, naopak vliv měly vyhlídky na slabší vývoj ekonomiky. K poklesu cen ale přispívají i zprávy o vyšších zásobách suroviny.

Krátce po 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 75,35 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila asi o 0,1 procenta. Během dne přitom vystoupila až na 76,10 USD. Barel severomořské ropy Brent zlevnil o 0,3 procenta na 76,25 USD, dál si však udržuje prémii proti WTI.

Americké ministerstvo práce uvedlo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden zvýšil o zhruba 12.000 na 500.000 lidí. To je nejvíce za posledních devět měsíců a přesně opačný vývoj, než očekávali analytici. Příliš optimisticky nevyzněl ani čtyřtýdenní průměr, který dává lepší výsledky, neboť zmírňuje týdenní výkyvy.

K poklesu cen ale přispívají i zprávy, že zásoby ropy se drží relativně vysoko. Minulý týden sice klesly zásoby surové ropy a benzinu, zásoby dalších produktů ale v růstu pokračovaly. Celkové komerční zásoby ropy se tak dostaly na nový rekord.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 76,24 76,47 New York - Nymex WTI září 75,36 75,42

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK