Reuters: Deficit rozpočtu USA letos bude o trochu nižší

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. srpna (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států se bude v letošním finančním roce pohybovat kolem 1,342 bilionu dolarů (asi 25,93 bilionu Kč). Podle zdroje agentury Reuters to vyplývá z aktualizované prognózy rozpočtového výboru Kongresu. Deficit by tedy měl být pouze mírně nižší, než výbor předpovídal v březnu. Tehdy se předpokládalo, že deficit letos bude činit asi 1,368 bilionu dolarů.

Výbor, který je nadstranickým orgánem a mimo jiné je pověřen analýzou rozpočtu, zároveň zvýšil odhad deficitu na příští rok na 1,066 bilionu USD (asi 20,59 bilionu Kč). Dosavadní prognóza hovořila o deficitu 996 miliard dolarů. Finanční rok v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku.

Šéf výboru Douglas Elmendorf později sdělil, že míra nezaměstnanosti se v USA nevrátí pod hranici pěti procent až do roku 2014, a to ani v případě, že se zrychlí růst ekonomiky. V současné době se nezaměstnanost v USA pohybuje těsně pod deseti procenty. Hospodářské oživení bude podle něj v nejbližších letech jen velmi pozvolné.

Předpoklad vývoje rozpočtového deficitu naznačuje, že bez výrazných změn v daňové oblasti a na výdajové stránce rozpočtu bude mít Washington se snižováním rozpočtu problémy. Očekává se přitom, že právě vysoký schodek rozpočtu bude jedním z klíčových témat před kongresovými volbami. Ty budou 2. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK