Firmy kritizují vypsání jednoročních tendrů LČR, ale účastní se

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Lesnické firmy a sdružení kritizují vyhlášení jednoročních tendrů státních Lesů ČR na těžbu dřeva, řada z nich se jich ale zúčastní. Lesy ČR vypíšou tendry na podzim, budou jednokolové a hlavním kritériem má být nabídnutá cena, oznámil ve středu ministr zemědělství Ivan Fuksa. Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině května. Firmě patří polovina lesů v zemi, podle zrušených tendrů se v nich mělo pracovat od ledna 2011.

S nastavením tendrů není spokojeno Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL). "Zase je to nahráno pro velké firmy. Jediný klad je v tom, že je to nastaveno na kratší dobu," řekl ČTK předseda sdružení František Kučera. Nelíbí se mu, že by odbyt dřeva měly zajišťovat jen dodavatelské firmy, což by mohlo zhoršit nákup dřeva malým dřevozpracujícím podnikům. Navíc se podle něj zvětšila výměra lesnických celků, což zase nahrává velkým zpracovatelům.

Za diskriminační považuje vyhlášení jednoročních tendrů předseda Sdružení živnostníků v lesním hospodářství Petr Šubert. "Problém je v tom, že se jedná o jednoroční tendr, ale s podmínkami desetiletého. Jeho vítězové si mohou dělat co chtějí s malými živnostníky, kteří to možná neunesou," řekl ČTK s tím, že by proto mohly hrozit protesty. Podle Šuberta je vyhlášení tendrů v přímém rozporu s koaliční smlouvou.

Podle člena Moravského lesnického klastru Jaroslava Krále se jedná o nešťastné rozhodnutí pod časovým tlakem, které brání diskuzi, jak mají tendry vlastně vypadat. "Pokud je jediným kritériem nabízená cena včetně možnosti prodeje dřeva, pak bude takto vytěžené dřevo pravděpodobně vyvezeno do zahraničí, kde je jeho výkupní cena vyšší. Drobní čeští dřevozpracovatelé tak na něho nedosáhnou," upozornil Král.

Předseda představenstva a majitel holdingu LESS Jan Mičánek považuje dosavadní informace o tendrech za nedostatečné. "Momentálně podle mého názoru neexistuje žádná informace, která by opravňovala kohokoliv to chválit nebo naopak hanit," uvedl Mičánek. Z logiky věci podle něj není příznivé, že tendry budou vyhlášeny pouze na rok, nikoli na delší dobu. Vše ostatní ale bude záviset na podmínkách, které bude obsahovat zadávací dokumentace a následné smlouvy. Skupina LESS je největším podnikem svého druhu v Česku, zaměstnává kolem 1500 lidí.

Člen představenstva skupiny CE WOOD a ředitel společnosti Ploma Hodonín Martin Černý naopak rozhodnutí o jednoročních tendrech vítá. Pokud vše proběhne jak má, situace se stabilizuje, tak pro region to může znamenat i vznik přímých pracovních míst, poznamenal Černý.

Do tendru na těžbu ve státních lesích se zřejmě přihlásí oslovené lesnické firmy v Karlovarském kraji. Podle Zdeňka Bošiny z Lesnické společnosti Bečov jsou navržené podmínky lepší, než ty původní. Pro firmu jsou zakázky od státních lesů velmi významné a pokrývají asi 60 procent objemu těžby. Naproti tomu pro jilemnickou firmu Fischer, která se zabývá těžbou a přibližováním dřeva, znamená vyhlášení jednoročních tendrů nejistotu práce.

Také podle ekologického Hnutí DUHA jsou aktuální podmínky tendrů na služby a prodej dřeva v rozporu s koaliční smlouvou i s programovým prohlášením vlády. Zakázky na hospodaření na velkých územích mohou vyhrát pouze největší firmy, které pak budou mít v rukou i prodej většiny dřeva. "Podmínky jednoletých tendrů uzavírají cestu pro pozdější realizaci lepších modelů hospodaření," poznamenal Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.

Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře České republiky vyzývají ministra Fuksu, aby urychleně učinil razantní kroky k vyřešení dané problematiky, kterou zcela jednoznačně zapříčinil nekompetentní přístup vedení LČR.

red jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK