Špatná statistika prudce sráží akcie amerických firem

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. srpna (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování prudce klesaly a dolů je srážely hlavně špatné makroekonomické údaje. Ty potvrzují, že hospodářské oživení zřejmě nebude tak silné, jak se zdálo. Akciím nepomohla ani zpráva o několikamiliardové akvizici, kterou oznámila společnost Intel.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.238 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval propad o 1,7 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 1,9 procenta na 1073 bodů, index Nasdaq Composite oslabil v podobném rozsahu na 2173 bodů.

Statistika z USA ukázala, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden nečekaně zvýšil a dostal se na půl milionu. Analytici čekali přesně opačný vývoj a mírný pokles.

Později se přidala statistika o vývoji aktivity na východě Spojených států, takzvaný index Philly Fed, který sestavuje Federální rezervní banka ve Filadelfii. Tento indikátor dokonce ukázal, že tamní průmysl produkoval méně než v červenci. Index aktivity se propadl na minus 7,7 z červencových plus 5,1 bodu.

"Takové údaje v podstatě jen potvrzují, že došlo na ten horší scénář. Teď to bude opravdu těžké pro úplně všechno, tedy pro komodity, pro akcie i pro další (investice)," poznamenal hlavní analytik finanční společnosti IG Markets Dan Cock.

Pokud index klesne pod nulu, znamená to útlum aktivity. Srpnová hodnota představuje první pokles za více než rok, respektive od loňského července. Tehdy se ekonomika teprve vzpamatovávala z úvěrové krize. Ekonomové čekali růst indexu na plus 7,0 bodu.

Příliš tak nepomohla ani oznámená akvizice, v jejímž rámci výrobce čipů Intel převezme za zhruba 7,68 miliardy dolarů (asi 148,4 miliardy Kč) výrobce bezpečnostního softwaru McAfee. Dopady byly přesně opačné, protože Intel oslaboval o více než 3,3 procenta, a prohluboval tak ztráty Nasdaqu. Akcie McAfee sice o 58 procent zpevnily, ničemu to však nepomohlo, neboť v Dow Jonesově indexu nejsou a na index S&P 500 mají slabý vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK