Japonské akcie kvůli slabým údajům z USA klesly o dvě procenta

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes obnovil pokles a jeho hlavní index se propadl o rovná dvě procenta. Tokijská burza reagovala na čtvrteční slabé údaje z americké ekonomiky, které srazily dolar vůči jenu opět k blízkosti 15letého minima. Japonské akcie i kurz jenu jsou nyní také ovlivňovány dohady o možném zásahu japonské centrální banky proti příliš silné domácí měně.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 183,30 bodu na 9179,38 bodu. V předešlých dvou dnech index oživoval z propadu na minimum za devět měsíců.

Akciové trhy od čtvrtečního odpoledne oslabuje zpráva o růstu počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA na maximum za devět měsíců a údaje o nečekaném poklesu průmyslové aktivity v centrální části východního pobřeží. Nová čísla opět naznačují, že oživování největší světové ekonomiky skomírá.

Japonský trh se teď zaměřuje na pondělní schůzku mezi japonským premiérem Naoto Kanem a guvernérem centrální banky Masaakim Širakawou. Činitelé by měli především jednat o možnostech zastavení růstu jenu, který podkopává japonskou ekonomiku závislou nyní na vývozu. Na trhu se vzmáhají spekulace, podle nichž by banka mohla na mimořádném zasedání přistoupit k dalšímu uvolnění měnové politiky, aby předešla vládnímu tlaku na zásah.

Dolar ve čtvrtek po údajích z USA vůči jenu sestoupil pod 85 jenů a dostal se opět k blízkosti 15letého minima 84,72 JPY z minulého týdne. Později mírně oživil a dnes na asijském trhu klesl proti čtvrtečnímu závěru o 0,1 procenta na 85,32 JPY. Euro se vůči jenu po poklesu na sedmitýdenní minimum 109,02 JPY vrátilo na 109,50 JPY. Dolar k euru posílil o 0,2 procenta na 1,2797 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK