Dell zvýšil čtvrtletní zisk na ze 472 milionů na 545 mil. dolarů

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 20. srpna (ČTK) - Americký výrobce počítačů Dell zvýšil ve druhém fiskálním čtvrtletí tržby i zisk a výsledkem překonal očekávání analytiků na Wall Street. Podnik v noci na dnešek uvedl, že za tři měsíce do července vytvořil zisk 545 milionů dolarů (10,6 miliardy Kč) proti 472 milionům před rokem.

Čtvrtletní tržby společnosti vzrostly o 22 procent na 15,5 miliardy dolarů, zatímco analytici očekávali 15,2 miliardy. Bez započtení mimořádných příjmů a výdajů dosáhl zisk na akcii 32 centů, zatímco se na Wall Street podle průzkumu Thomson Reuters odhadoval výsledek na 30 centů.

Dell dodal, že v nadcházejících měsících očekává u svých korporátních klientů stabilní poptávku po počítačích. Akcie Dellu přesto po zveřejnění výsledku klesly o 2,6 procenta, protože marže hrubého zisku dosáhla 17,2 procenta, zatímco analytici čekali 17,7 procenta.

Finanční ředitel Dellu Brian Gladden na konferenci s analytiky uvedl, že výsledky ovlivnila také růst cen komponentů. Kvůli klesajícím cenám počítačů a dražším komponentů měl podnik potíže zlepšit rentabilitu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK