Evropské akcie dál klesají v obavách o ekonomiku

20.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍEvropské akcie v pátek oslabovaly, a klesaly tak ve stopách ztrát asijských trhů a Wall Street již třetí den v řadě poté, co slabé údaje ze...

...Spojených států postavily do popředí úvah investorů opět obavy z recese s dvojím dnem.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:45 klesal o 0,58 procenta na 1030,81 bodu.

"Poslední data ze Spojených států podnítila úprk ke kvalitě tím, že oživila obavy z recese s dvojím dnem, když investoři hledají útočiště v bezpečnějších státních dluhopisech," řekl Bertrand Michaud, analytik z Louis Capital.

"Pro jasnou představu o výhledu ekonomiky si nicméně budeme muset počkat až do podzimu."

Americké akcie uzavřely čtvrteční seanci nejníž téměř za měsíc poté, co série makrodat přiživila obavy o ekonomiku.

Nejvíce v pátek ztrácely akcie finančního a těžařského sektoru, když Allianz <ALVG.DE> ubírala 2,2 procenta, Société Générale <SOGN.PA> klesala o 0,3 procent a Xstrata <XTA.L> oslabovala o 2,1 procenta.

Ropný koncern BP <BP.L> ubíral 1,6 procenta. Američtí představitelé ve čtvrtek uvedli, že společnost dokončí ucpání poškozeného vrtu v Mexickém zálivu zřejmě až v září. Vědci mezitím uvedli, že únik ropy zanechal v hloubce rozsáhlé provazce uhlovodíků, jež by tam mohly nějakou dobu vydržet.

Společnost Dana Petroleum <DNX.L> posilovala o 5,8 procenta poté, co státní firma Korea National Oil (KNOC) podala nepřátelskou nabídku za 2,9 miliardy dolarů na její převzetí. Tato zpráva zesílila naděje vkládané do akvizic v sektorech s vazbou na komodity. Producent plynu BG Group <BG.L> přidával 6,4 procenta díky spekulacím trhu o možných nabídkách na jeho převzetí.

[Ž/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK