Pražská burza dopoledne oslabila o tři čtvrtě procenta

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Pražský akciový trh oslabil, hlavní index PX před 11:00 ztrácel 0,72 procenta na 1179,7 bodu. Ve ztrátě byly s výjimkou operátora Telefónica všechny tituly, vyplývá z výsledků burzy.

Nejztrátovější byla dopoledne technologická společnost KIT Digital. Podle makléře Patria Direct Tomáše Kálala u jejích akcií vyprchal optimismus investorů po výsledcích, takže firma oslabila o více než pět procent na 172 korun.

Nedařilo se ani bankám, Komerční banka přišla o půl procenta na 4107 korun a Erste Bank o procento na 733 korun. Erste Bank otevřela níže hned v úvodu, podle Kálala reagovala na čtvrteční výprodeje na primární rakouské burze.

Jako vítěz v objemech obchodů se po delší odmlce znovu objevil ČEZ, obchody s jeho akciemi činily přes 150 milionů korun. Elektrárenské společnosti se ale nedaří udržet hranici 850 korun. Ztrácí 0,4 procenta na 844 Kč a zažívá tak třetí sestupný den v řadě.

Akcie těžební společnosti NWR oslabily o více než procento na 225 korun. "NWR se již přes měsíc obchoduje pouze v úzkém pásmu 220 a 230 korun a očekává výsledky za druhý kvartál, které odkryje v následujícím týdnu," poznamenal Kálal.

Proti vývoji českého trhu šla dnes dopoledne pouze Telefónica 02, která posílila o půl procenta na 437 korun.

Oslabují i konkurenční trhy v regionu, podle Kálala ztrácejí o desetinky více než pražská burza.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK