Akcie na pražské burze v závěru týdne odepsaly 1,26 procenta

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Pražský akciový trh v závěru týdne oslabil, hlavní index PX odepsal 1,26 procenta na 1173,3 bodu. V červených číslech uzavřely všechny tituly kromě akcií telekomunikačního operátora Telefónica O2, vyplývá z výsledků burzy. Se ztrátou končily také další trhy ve středoevropském regionu, v Maďarsku se dnes kvůli svátku neobchodovalo.

"Výprodeje dnes ovládly pražskou burzu ale také celý evropský region," uvedl Tomáš Kálal z Patria Direct. Podle Josefa Němého z Komerční banky burza oslabila především proto, že ve čtvrtek na rozdíl od většiny trhů mírně posílila, a změna sentimentu se tak na českých akciích projevila se zpožděním.

Více než procento ztratily obě bankovní emise. Cenné papíry rakouské Erste Bank zaznamenaly ztrátu 1,62 procenta na 729 korun a akcie Komerční banky zlevnily o 1,09 procenta na 4085 korun.

Z podnikových zpráv zaujala informace, že prezident mediální společnosti CME Adrian Sarbu v tomto týdnu prodal 70.217 akcií CME, poznamenal Němý. Cena akcií CME se snížila o 3,69 procenta na 418 korun. Němý zároveň upozornil, že Sarbu předtím vlastnil přes tři miliony akcií CME, takže se zbavil jen něco málo přes dvě procenta ze svého podílu.

Dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ klesly o 1,38 procenta na 836,30 koruny. Podle Kálala tak cenné papíry ČEZ poklesly na nejnižší úroveň od loňského července. Rudolf Plachý z finanční skupiny Fio uvedl, že analytici Morgan Stanley dnes zvýšili cílovou cenu pro rakouský pojišťovací koncern VIG ze 1042 Kč na 1092 korun. Titul dnes v Praze oslabil o 0,43 procenta na 936 korun.

Jediným růstovým titulem byly akcie Telefóniky O2, které si připsaly čtvrt procenta na 436,10 koruny. Emise třetím dnem pokračovala v mírném růstu v očekávání rozhodného dne pro výplatu dividendy, uvedl Kálal.

Aktivita obchodníků dnes byla podprůměrná. Objem transakcí v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD za dnešní den dosáhl téměř 1,234 miliardy korun. Průměrný denní objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,369 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK