Bank of America a její bývalý šéf odmítli obvinění ze zpronevěry

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Americký finanční ústav Bank of America a jeho někdejší ředitel Kenneth Lewis odmítli obvinění ze zpronevěry, které jim předložila kancelář generálního prokurátora státu New York. Případ se vztahuje k převzetí jiné americké banky Merrill Lynch, za kterou Bank of America údajně zaplatila přemrštěnou cenu. Banka i Lewis shodně tvrdí, že generální prokurátor Andrew Cuomo nemá k podání obžaloby důvod.

Úřady mají na největší americkou banku a jejího bývalého šéfa spadeno už delší dobu. Cuomo si ale stojí za obviněním, která vznesl už v únoru a v nichž tvrdí, že banka a její tehdejší šéf oklamali investory.

"Někteří lidé chtějí najít viníka pro každý aspekt finanční krize, a to i v situaci, kdy neexistují důkazy o nějakých prohřešcích," řekl Lewis, jehož cituje agentura Reuters. Tento případ je podle něj "produktem těchto sil" a Cuomova verze událostí je "nekonzistentní, selektivně prezentovaná a často nesmyslná".

Když Bank of America uprostřed finanční krize svého rivala přebírala, byla finanční situace banky Merrill Lynch mnohem horší, než Bank of America tvrdila akcionářům i veřejnosti. Lewis ale později řekl, že banka se sama stala obětí nečestných praktik a Lewis se tehdy dostal do sporu s tehdejším šéfem Merrill Lynch.

Lewis a bývalý finanční ředitel Bank of America Joseph Price, který je rovněž obžalován, se domáhají zrušení obžaloby. Z pohledu prokuratury se údajně na případu nic nemění.

Převzetí banky Merrill Lynch patří ke stěžejním událostem, které se odehrály během finanční krize. Akvizice totiž byla oznámena 15. září 2008, tedy ve stejný den, kdy vyhlásila bankrot americká investiční banka Lehman Brothers. Její pád zásadně změnil tvář amerického finančnictví a podstatně prohloubil problémy, které následovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK