Akcie v USA zakončily týden dalším poklesem, prudce oslabilo euro

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Americké akcie zakončily týden dalším poklesem, i když ztráty nakonec nebyly tak vysoké jako v průběhu dne. K růstu se vrátily akcie technologických firem, obavy z vývoje ekonomiky ale na trhu zůstaly a srážely dolů většinu dalších emisí. Na devizových trzích prudce oslabovalo euro, zájem byl naopak o dolar.

Dow Jonesův index oslabil o 57,59 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,56 procenta na hodnotě 10.213,62 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,37 procenta na 1071,69 bodu, index Nasdaq Composite ale všechny ztráty smazal a nakonec zpevnil o 0,04 procenta na 2179,76 bodu.

Investoři se v průběhu dne zbavovali akcií firem z mnoha odvětví, včetně těžby ropy. Významnou roli hrál fakt, že ropa dál zlevňovala a cena barelu typu West Texas Intermediate se dostala pod 74 dolarů.

"Výsledková sezona dopadla opravdu dobře, povzbudivá byla tento týden rovněž aktivita na poli fúzí a akvizic. To obvykle svědčí růstu. Na druhou stranu ale statistická data byla v tomto týdnu skutečně velmi špatná," podotkl analytik společnosti Schaeffer's Investment Research Ryan Detrick. "Nikdo teď nedělá velké sázky ani na jednu stranu, jsou to jen krátkodobé pohyby, a v zásadě se tak nic neděje," dodal.

Negativní náladu už ve čtvrtek způsobila statistika, která ukázala, že v USA nečekaně vzrostl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Špatná nálada se přenesla i do dnešního obchodování, které bylo pod vlivem zvýšené aktivity na opčních trzích. Platnost srpnových opčních kontraktů v závěru dnešního obchodování totiž skončila.

Na devizových trzích se prudce snižoval kurz eura, jemuž k poklesu hodně pomohla slova člena bankovní rady Evropské centrální banky Axela Webera, který je zároveň šéfem německé centrální banky. Weber řekl, že ECB by měla dál uplatňovat uvolněnou měnovou politiku a podpořit úvěrování bank. Trh z těchto slov vycítil, že eurozónu čekají další problémy.

Pozorně sledovaný je stále také měnový pár dolar/jen. Americká měna se i nadále pohybuje kolem 85 JPY a je blízko nejslabších hodnot za posledních 15 let. Pokud by japonský jen pokračoval ve zpevňování a dostal se blíž k 84 JPY, mohly by japonské úřady začít intervenovat. K intervenci přitom sáhly naposledy před více než šesti lety.

Euro za celý den oslabilo o 0,9 procenta na 1,2707 USD a během dne jeho kurz klesl až na 1,2664 USD. To je nejslabší úroveň od poloviny července. Dolar k jenu si připsal 0,4 procenta na 85,66 JPY, euro k jenu oslabilo o 0,5 procenta na 108,85 JPY, vůči švýcarskému franku jednotná evropská měna odepsala 0,6 procenta na 1,3155 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK