Co týden dal?

03.01.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Dění posledních 14ti dnů ve světě bylo plně ovlivněno končícím rokem 2002 a startem nového roku. Zajímavostí, které doposud nikdo nevěří je zpráva společnosti Clonaid naklonovala prvního člověka. Dítě se údajně narodilo američance, naklonováno bylo ale mimo území USA.

Mnohem důležitější informací je zpráva o tom, že Polsko nakoupí od americké firmy Lockheed Martin 48 nových bojových letounů F-16. Levicový polský kabinet věří, že americké investice pomohou oživit polský průmysl a přispějí ke snížení nezaměstnanosti, která v zemi dosahuje 18 procent.

Němci opět jednají o mzdách, hrozba stávky trvá. Jednání, která si kladou za cíl odvrátit první stávku německého veřejného sektoru za 10 let, byla včera (čtvrtek) obnovena. Jednání o mzdách více než tří milionů pracovníků veřejného sektoru zkrachovala těsně před Vánocemi.

Dvě vesnice na tichomořském ostrůvku Tikopia byly zcela zničeny cyklonem Zoe, který zdevastoval tuto oblast v sobotu. Ropa unikající více než měsíc a půl z tankeru Prestige, který se potopil u španělských břehů, začala znečišťovat pláže ve Francii a místní úřady jich už několik uzavřely. Pětidenní hladovku na protest proti dalšímu fungování jaderné elektrárny Temelín zahájili ve čtvrtek dopoledne rakouští odpůrci atomu. Přírodní katastrofy způsobily v letošním roce ve světě škody za 55 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč), což je nárůst proti předchozímu roku o 60 procent. Jeden z nejznámějších slovenských herců Július Satinský v neděli zemřel po dlouhé a těžké nemoci ve věku 61 let.

Posledních 7 dní u nás

Dění na domácí politické a ekonomické scéně bylo stejně jako v zahraničí ovlivněno především vánočními svátky a příchodem nového roku.

Ministr financí Bohuslav Sobotka před vánočními svátky uvedl, že bude usilovat o prosazení reforem, které by snížily rostoucí deficit veřejných financí, Česko však zřejmě nebude schopné přijmout euro dříve než v roce 2009. Na to Česká národní banka uvedla, že doporučuje vládě provést rychlé fiskální reformy, aby nebyla vyloučena možnost přijmout euro okolo roku 2007.

Ratingová agentura Fitch oznámila, že snížila České pojišťovně rating finanční síly o jeden stupeň na "BBB plus" z předchozích "A minus". Výhled je podle agentury stabilní. Fitch zhoršila rating pojišťovny kvůli obavám z dopadu srpnových povodní na kapitál společnosti a její ziskovost.

Česká měna se v úterý za velmi klidného obchodování pohybovala u devítiapůlměsíčního minima, kam ji poslaly prodeje londýnských investorů během pondělní seance.

Hospodaření státu skončilo loni s výrazně nižším schodkem, než se předpokládalo, díky nečekaně lepšímu výběru daní.

Oslavy prvního vánočního svátku mohli lidé prožívat na různých místech republiky různě i proto, že na západě a východě Čech panovalo zcela odlišné počasí. Teploty od +5 do -20 st. C nebyly vyjímkou. Pětadvacetiletá policistka, kterou ve čtvrtek po štědrém dnu v podvečer porazila při výkonu služby tramvaj X-B na Hlávkově mostě v Praze 7, zemřela.V ledové Vltavě u Národního divadla vyzkoušelo svou odolnost proti chladu 58 plavců. Bylo mezi nimi i osm žen, řekl hlavní rozhodčí Jan Novák. Ani úterní předsilvestrovské kolo jednání odborářů se zástupci Českých drah k dohodě o růstu mezd železničářů v roce 2003 nevedlo. Odboráři budou ve vyjednávání pokračovat v příštím týdnu. Koncem roku minulého a počátkem letošního nás také trápilo počasí. Nejprve silné mryzy, později oteplení a tání a nakonec mrznoucí déšť. Třetí stupně povodňové aktivity byly vyhlášeny na deseti úsecích řek.

S koncem roku skončila platnost některých řidičských průkazů, svou činnost skončili okresní úřady. Mnohem více se každý den dočtete na www.finance.cz 

Posledních 7 dní na našem serveru

Fintriky pro tento zkrácený a celý příští týden mají společné téma: HORY. Každý den bude pro Vás připraven článek o českých horách. Ceny permanentek, vleky, parkoviště, ubytování.

Nejste spokojeni s výnosy a službami stávajícího penzijního fondu? Přejděte k penzijnímu fondu, který vám vyhovuje více. V sekci PENZE jsme pro Vás připravili nového Rádce. Dozvíte se, jak jednoduše změnit penzijní fond.

I následující novinka Vám ulehčí život. Připravili jsme pro Vás základní typy daňových přiznání, která si můžete stáhnout na svůj počítač, vyplnit, vytisknout na Vaší tiskárně, podepsat a prostřednictvím České pošty zaslat na příslušný finanční úřad, zdravotní pojišťovnu, MSSZ nebo OSSZ. Klekněte sem a formuláře si stáhněte!

Rok 2001 byl veleúspěšný pro otevřené podílové fondy. Podle předběžných výsledků oznámených Unií investičních společností přitekly od investorů do fondů desítky miliard korun. S výkonností to už nebylo tak slavné. 

Nezapomínejte ani na ostatní novinky sekcí BANKOVNICTVÍ, EKONOMIKA, DANĚ, LEASING A SPLÁTKY ani na jedinečnou možnost nejaktálnějšího zpravodajství agentury REUTERS

Anketa

S právě skončeným rokem jsme i anketní otázku tohoto týdne zaměřili novoročně. Ptali jsme se Vás, jaký pro Vás byl rok 2001. Úspšný, nebo spíše špatný? Když jsme zkoumali výsledky, s uspokojením jsme zjistli, že pro většinu z Vás byl rok 2001 celkem dobrý (61%), ale nemalá skupina je i těch, kteří hodnotí rok jako spíše špatný (22%).


Mimořádně úspěšný
Celkem dobrý
Jako každý jiný
Spíše špatný

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU