Zisk pivovaru Heineken v pololetí stoupl o více než dvě pětiny

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 25. srpna (ČTK) - Nizozemský pivovar Heineken v prvním pololetí zvýšil čistý zisk meziročně o 42 procent na 695 milionů eur (přes 17 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která je třetím největším producentem piva na světě a působí rovněž v České republice. Dodala, že výsledky byly podpořeny příznivými jednorázovými položkami a snižováním nákladů.

Celkové tržby společnosti stouply o pět procent na 7,5 miliardy eur. "Podmínky v Evropě a USA zůstaly náročné, dosáhli jsme však silného růstu objemu prodeje piva v Africe a Asii," uvedl generální ředitel podniku Jean-François van Boxmeer.

Heineken v České republice vlastní pivovar Starobrno a Královský pivovar Krušovice. Předloni se navíc dohodl na koupi ústecké společnosti Drinks Union, která sdružovala pivovary Krásné a Velké Březno, Louny a Kutná Hora. V Lounech a Kutné Hoře následně Heineken výrobu piva ukončil. Na počátku letošního roku byla společnost Královský pivovar Krušovice přejmenována na Heineken Česká republika.

V současné době je Heineken Česká republika třetím nejsilnějším hráčem na tuzemském trhu s pivem, v exportu se řadí mezi nejdůležitější vývozce piva. Loni pivovary skupiny Heineken Česká republika uvařily 2,62 milionu hektolitrů piva, meziročně o 5,2 procenta méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK