Dow Jones končí pod 10.000 body v obavách o ekonomiku

27.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americký index Dow Jones ve čtvrtek uzavřel pod hranicí 10.000 bodů před očekávanou páteční sestupnou revizí údajů o HDP za druhý kvartál a...

...důležitým projevem prezidenta centrální banky Bena Bernankeho.

Mezi nejztrátovější se řadily technologické tituly, které bývají považovány za měřítko ekonomického růstu. Akcie Cisco Systems <CSCO.O> klesly o 2,4 procenta, zatímco Intel ubral 1,6 procenta.

Akcie na začátku seance nejprve posílily po zprávě, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl více, než se čekalo. Výsledné číslo však bylo stále příliš vysoké, než aby signalizovalo posun na slabém trhu práce, a čtyřtýdenní průměr žádostí vzrostl na nejvyšší úroveň od konce listopadu. [ID:nSCH645919]

"To nejlepší, co může optimista říci, je, že zotavení se teď vyčerpává, že už nezrychluje," řekla Linda Duesselová, stratéžka trhu ze společnosti Federated Investors v Pittsburghu.

"Myslíme si, že jde o slabé míasto, nikoli dvojí dno, ale trh čím dál víc započítává recesi s dvojím dnem, takže jsme zranitelní na horní straně."

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,74 procenta na 9985,81 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,77 procenta na 1047,22 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,07 procenta na 2118,69 bodu.

Index Dow Jones uzavřel pod psychologicky významnou hranicí 10.000 bodů poprvé od 6.července.

Bernanke bude ve svém projevu na pátečním setkání centrálních bankéřů ve Wyomingu pravděpodobně hovořit o nejistých vyhlídkách pro ekonomiku. Neočekává se však, že by vyslal mnoho signálů, zda bude americká centrální banka pumpovat další hotovost do ekonomiky, aby udržela zotavení v chodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK