Foxconn v pololetí prohloubil ztrátu na 142,6 milionu USD

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej/Hongkong 30. srpna (ČTK) - Společnost Foxconn International Holdings prohloubila v pololetí ztrátu na 142,6 milionu USD (2,8 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 18,7 milionu USD. Důvodem je snížení cen mobilních telefonů a vyšší odpisy v Číně kvůli přesunu výroby do vnitrozemí za nižšími mzdovými náklady. Foxconn je největším smluvním výrobcem mobilních telefonů na světě a působí i v České republice.

Tržby se však mírně zvýšily o 2,1 procenta na 3,23 miliardy USD. Foxconn kromě telefonů vyrábí i další elektroniku pro nejznámější světové značky, jako je Nokia, Motorola nebo Sony. Společnost se v poslední době potýkala s problémy v Číně, kde někteří zaměstnanci požadují lepší pracovní podmínky a vyšší mzdy.

Foxconn je součástí tchajwanské skupiny Hon Hai, největšího výrobce elektronických součástek v zemi. Firma Hon Hai dnes uvedla, že ve druhém čtvrtletí její zisk díky poptávce po elektronice stoupl o 11 procent na 16,7 miliardy tchajwanských dolarů (10,2 miliardy Kč). Výsledky však zaostaly za odhady analytiků i za ziskem z prvního čtvrtletí, který činil 18 miliard tchajwanských dolarů, napsala agentura Reuters.

V České republice působí společnost Foxconn CZ, která se věnuje převážně výrobě počítačových komponentů. Výrobní závody má v Kutné Hoře a Pardubicích. Loňské tržby Foxconnu CZ podle žebříčku 100 nejvýznamnějších firem ČR činily 84 miliard Kč, což ho zařadilo na páté místo. Byl také druhým největším exportérem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK