Ekologové: Dokumentace k dostavbě Temelína má nedostatky

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 2. září (ČTK) - Dokumentace hodnotící vlivy plánovaných jaderných reaktorů v Temelíně má zásadní nedostatky a měla by být dopracována. Dnes to novinářům sdělili zástupci čtyř ekologických organizací, mimo jiné Jihočeské matky a Calla. Podporuje je další deset nevládních sdružení, mezi nimi i Greepeace a Děti Země. Dokumentaci si nechal vypracovat ČEZ jako investor a předložil ji ministerstvu životního prostředí (MŽP). Podle dokumentu přípravě na výstavbu nových bloků nebrání nic, co by mohlo narušit životní prostředí. ČTK vyjádření ČEZ zjišťuje.

Dokument je v rozporu s evropskou legislativou a ministerstvo by ho mělo společnosti ČEZ vrátit k dopracování, řekl novinářům Edvard Sequens se sdružení Calla. V materiálu podle něj chybí zhodnocení jiné varianty, než je stavba jaderných reaktorů, i když možnosti vývoje energetiky v Česku jsou i jiné.

"Celé hodnocení je zúženo jen na hodnocení reaktoru a nikoli souvisejících dopadů od těžby uranu po odpad," řekl Sequens další výtku ekologů. Za nejzásadnější problém ale považuje, že materiál používá virtuální elektrárnu sestavenou z maximálních možných dopadů jednotlivých typů reaktorů. "Ale tím pádem není možné vyhodnotit dopady konkrétních typů reaktorů, které jsou různých generací a mají různé odolnosti například vůči pádu velkého letadla a vliv na životní prostředí," dodal.

Podle Moniky Machové-Wittingerové ze sdružení Jihočeské matky dokumentace také hodnotí dopady desetiletého provozu Jaderné elektrárny Temelín na zdraví obyvatel žijících v jejím okolí. Hovoří se v ní o výskytu nádorových onemocnění, který ale autoři nedávají do souvislosti s provozem elektrárny. Ekologové požadují, aby se ve studiích pokračovalo a tento závěr odborníci vyvrátili, nebo potvrdili.

Dokumentaci k dostavbě Temelína zveřejnilo MŽP v závěru června. Může se k ní vyjádřit veřejnost, dotčené obce, správní úřady i ekologické organizace. Pětisetstránkový materiál obsahuje údaje o záměru dostavby dvou bloků elektrárny, hodnotí a zkoumá její možné vlivy na ovzduší, vodu, hlukovou situaci, půdu, přírodní zdroje nebo kulturní památky.

Připomínky k dokumentaci předá MŽP zpracovateli posudku, kterého samo vybere. Posudek a dokumentace pak čeká veřejné projednání. Na závěr procesu vydá MŽP stanovisko, které je nezbytným podkladem pro vydání rozhodnutí správních úřadů.

ČEZ loni zadal výběrové řízení na dodavatele dostavby Temelína, kvalifikovaly se do něj Areva, konsorcium společností Westinghouse Electric Company LLC a Westinghouse Electric Czech Republic a konsorcium Škoda JS, JSC Atomstrojexport a JSC OKB Gidropress. Vítěz bude znám v roce 2012. ČEZ by chtěl nové dva bloky uvést do provozu do roku 2020. Výstavba má stát zhruba 500 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK