EU musí víc zefektivnit využívání energií, ukázala studie

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 15. září (ČTK) - Evropská unie musí ztrojnásobit úsilí efektivněji využívat energetické zdroje, pokud má splnit cíl, že do deseti let sníží spotřebu energií o 20 procent. Ukázala to nová studie, kterou provedla organizace Ecofys z Nizozemska a Fraunhofer ISI z Německa. Pokud bude Evropa využívat energii efektivněji, může podle této studie do roku 2020 šetřit 78 miliard eur (asi dva biliony Kč) ročně.

Prozatím však unie zaostává za cíli, které si sama dala. Evropa přijala program 20-20-20, který předpokládá, že do roku 2020 sníží využívání skleníkových plynů o 20 procent a 20 procent spotřeby nahradí energií z obnovitelných zdrojů.

Studii nechala vypracovat Evropská klimatická nadace. Podle ní je nutné, aby evropské země zavedly řadu dalších opatření včetně regulace, aby byly schopny stanovený cíl splnit.

Úspora ve výši 78 miliard eur, o které studie hovoří, znamená částku asi 380 eur (asi 9400 Kč) ročně na jednu domácnost. Efektivní využívání energií je klíčovým prvkem, EU však nemá žádný cíl, který by se efektivity týkal.

Studie uvádí, že Evropa by měla omezit celkovou spotřebu energie od roku 2007 do roku 2020 o ekvivalent 394 milionů tun ropy. Zhruba 70 milionů tun se z původního předpokladu pravděpodobně ušetří kvůli hospodářské recesi, dalších 115 milionů tun mají ušetřit konkrétní opatření. To jsou například vyšší standardy na spalování, ale také požadavek vyrábět efektivnější přístroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK