ČNB snížila úrokové sazby

31.01.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bankovní rada České národní banky včera překvapivě snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.

Základní repo sazba klesla na historicky nejnižších 2,50 procenta. Bankovní rada snížila i ostatní sazby. Lombardní sazba klesla na 3,50 procenta a diskontní sazba na 1,50 procenta. Změny jsou  platné od pátku 31. ledna. Koruna okamžitě po oznámení centrální banky oslabila o 15 haléřů na 31,50 Kč za euro.
 
Dnešní rozhodnutí bylo podle guvernéra Zdeňka Tůmy komplikované, protože byly silné argumenty jak pro zachování sazeb, tak pro jejich snížení. Nakonec však převážil názor na pokles sazeb především kvůli tomu, že se v ekonomice neobjevují poptávkové inflační tlaky a nízké je rovněž riziko z prohloubení deficitu běžného účtu platební bilance.

Hlavními důvody pro pokles sazeb jsou především nízká inflace a výrazné zpomalení ekonomického růstu v západní Evropě, především Německu. Růst německé ekonomiky byl loni nejpomalejší za posledních devět let.
 
Většina analytiků předpokládala, že bankovní rada zatím ponechá sazby beze změny. České sazby se tak opět dostávají pod úroveň eurozóny a jejich pokles by se mohl odrazit v dalším zlevnění úvěrů. Toto rozhodnutí by tedy mohlo přispět ke dalšímu snížení úrokových sazeb vkladů a úvěrů, pokud na něj banky adekvátně zareagují.

Loni sazby klesly několikrát, což přispělo k výraznému zlevnění úvěrů. Zlevnily především půjčky domácnostem, jako jsou spotřebitelské úvěry, hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. Kleslo však zároveň úročení vkladů. Například úroky z hypoték se nyní pohybují již pod pěti procenty a hypoteční banky se shodují, že výraznější prostor pro další pokles sazeb již nemají.
 
Zdroj: ČTK, ČNB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ