Soros: Návrh finanční regulace USA neřeší problémy bank

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Návrh regulace amerického finančního systému neřeší problémy bankovního sektoru, který je příliš provázaný na to, aby mohl padnout. Uvedl to dnes miliardář a investor George Soros. Podle něj Spojené státy potřebují úřad na ochranu spotřebitele.

"Neuchopili jsme skutečné problémy," řekl k návrhu finanční regulace investor na konferenci listu Financial Times. Dodal, že bankovní systém je podle něj příliš rozškatulkovaný. Vývoj v odvětví se skutečně dostal mimo kontrolu, ale změny, které úřady zatím udělaly, k obnově této kontroly zatím nevedly, míní Soros.

Investor uvedl již během úvěrové krize, že je potřeba vytvořit úřad na ochranu spotřebitelů, který by bankám zabránil zneužívat moc v některých segmentech trhu. Jmenoval například půjčky na kreditní karty.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, který se v diskusi přidal k Sorosovi, dodal, že ke vzniku finanční krize přispěly velké i malé finanční instituce. Zmínil se v této souvislosti o všeobecném nepochopení rizik, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK