Co týden dal

14.02.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden je pro Vás připraven souhrn událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Nad Irákem se stahují těžké mraky. Jedenáct z 15 členů Rady bezpečnosti Organizace spojených národů je pro prodloužení zbrojních inspekcí v Iráku, které začínají přinášet ovoce v podobě nálezu zbraní. Washington však tvrdí, že pro Irák "je hra ztracena". Jeho názor sdílejí Velká Británie, Španělsko a Bulharsko. Prezident americké centrální banky Alan Greenspan se chystá vystoupit před bankovním výborem Senátu. Ve svém pololetním projevu pravděpodobně zdůrazní negativní dopady případné války v Iráku na ekonomiku Spojených států. 

V americe zatím zuří tvrdý konkurenční boj mezi nejvetšími výrobci hamburgrů. Síť restaurací Burger King v pondělí zahájila čtyřtýdenní propagační akci, v rámci níž dostane každý zákazník za nákup dětského jídla dvě hračky v podobě postaviček z kreslených seriálů. Společnost tak zintenzivnila konkurenční boj se světovou jedničkou v rychlém občerstvení McDonald's. Obě firmy si konkurují hlavně u hamburgerů, kde vedou urputnou cenovou válku.

Počet Britů žádajících o podporu v nezaměstnanosti klesl v lednu už sedmý měsíc v řadě na nové 27leté minimum, ukázaly ve středu oficiální údaje. Britský statistický úřad oznámil, že minulý měsíc bylo na podpoře 928.500 Britů, což představuje nečekaně velký meziměsíční pokles o 3500 osob. Naposledy žádalo o podporu méně Britů v září roku 1975, a to 877.000. Prosincová hodnota se po revizi mírně zvýšila na 932.000.

Více se každý den dočtete na www.finance.cz/reuters a na www.finance.cz 

Posledních 7 dní u nás doma

Už je konec všem tahanicím! Vláda definitivně odmítla poskytnout státní garanci pro šestimiliardový úvěr společnosti Sazka na další výstavbu víceúčelové haly pro hokejové mistrovství světa v roce 2004 v Praze Vysočanech.

Společnost Czech On Line chce v tomto týdnu zahájit s Českým Telecomem testování vysokorychlostního připojení k internetu prostřednictvím telefonní linky (ADSL). Zájem o poskytování služby vysokorychlostního internetu prostřednictvím telefonní linky již projevily alternativní operátoři Aliatel, Contactel, GTS, Ipex, Nextra, SkyNet a Tele2 (ADSL).

V jaderných elektrárnách to vře! Odboráři Dukovan a Temelína vyhlásili stávkovou pohotovost. Z obou elektráren, kde nyní pracuje celkem 2700 lidí, by totiž mělo během dvou let odejít  600 pracovníků.

Návštěvnost českých internetových stránek přesáhla v lednu letošního roku tři miliony lidí, což je o 10 procent více než v loňském prosinci.

Více se každý den dočtete na www.finance.cz/reuters a na www.finance.cz 

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem rubriky FinTriky tohoto týdne byly Praktické kalkulátory, které Vám usnadní život. Budete se divit, co vše si můžete spočítat pomocí internetových kalkulátorů!

Stále si na našem serveru můžete stáhnout aktuální formuláře daňových přiznání ve formátu Microsoft Excel. Tentokrát od nás získáte navíc i prémii v podobě slevové poukázky do klenotnictví Moon ve výši 1.000Kč.

Pokud chcete být přesně informováni o termínech daňových povinností, sledujte aktualizovaný daňový kalendář nebo využijte novou službu mailcentra a nechte si upozornění zasílat do vašeho emailu.

V sekci FIRMY jsme pro Vás připravili novou podsekci Factoring. Mimo jiné se zde dozvíte, co to je factoring, získáte ucelený přehled o factoringových službách v ČR, k dispozici máte také aktualizovaný seznam společností a navíc na Vás čekají další zajímavé informace z oblasti factoringu.

Anketa

Vzhledem k velkému zájmu o anketu z minulého týdne jsme ji o týden prodloužili. Ptali jsme se Vás, zda "Byl Václav Havel podle Vás dobrým prezidentem". Podle odpovědí téměř 1400 čtenářů vyplývá, že Václav Havel se u Vás zapsal jako dobrý ale i jako špatný prezident. V konečném výsledku však o 4% převažují pozitivní reakce.


Ne
Ano

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU