Spotřebitelská důvěry v USA v říjnu klesla víc, než se čekalo

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Spotřebitelská důvěra se ve Spojených státech v říjnu snížila víc, než se čekalo. Její hlavní index, který sestavuje Michiganská univerzita ve spolupráci se zpravodajskou společností Thomson Reuters, klesl na 67,7 bodu a je nejníže od loňského listopadu. V září byl na 68,2 bodu. Ekonomové očekávali pokles pouze na 68 bodů.

Výsledky průzkumu mezi spotřebiteli tak podle odborníků naznačují, že lidé dávají necelý týden před volbami do Kongresu najevo nespokojenost se stavem ekonomiky. Ta se sice dostává z recese, míra nezaměstnanosti se ale drží těsně pod deseti procenty.

Zhoršil se rovněž dílčí index současných podmínek, který klesl na 76,6 z předchozích 79,6 bodu. Naopak index očekávání mírně vzrostl a dostal se na 61,9 procenta. O měsíc dříve byl na 60,9 bodu.

Volby se v USA budou konat v úterý a všeobecně se očekává, že své pozice výrazně posílí republikáni. Nespokojenost s politikou prezidenta Baracka Obamy dávají Američané najevo delší dobu, a to právě kvůli nezaměstnanosti a přetrvávajícím potížím na trhu bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK