Bezpečné čipové karty jsou tu!

18.02.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Komerční banka vstoupila jako první na trh bezpečných a inteligentních platebních karet. Včera totiž představila svoji novou čipovou platební kartu.

Komerční banka jako první domácí banka nabízí klientům čipové karty splňující mezinárodní standardy EMV. Karty asociace Visa jsou vybaveny čipem i klasickým magnetickým proužkem a mohou být využity i mimo místa vybavená zařízením na čtení čipu. Karta se tedy na první pohled příliš neliší od běžných karet. Je pouze doplněna o čip.

Čip zvyšuje bezpečnost platební karty, protože čipové karty prakticky nelze zkopírovat nebo falšovat. Klient je při použití čipového terminálu vždy vyzván k zadání PINu. Oproti kartám s magnetickým proužkem by mělo být provedení transakcí rychlejší. Kromě klasického výběru peněz a placení u obchodníků je možné na čip nahrát různé věrnostní a slevové programy obchodních domů, identifikační údaje majitele nebo například elektronický podpis.

Banka zatím nabízí čip pouze u základní karty Visa Electron, u vyšších druhů karet bude čipy poskytovat od počátku března. Cenově by se přitom čipové karty neměly lišit od běžných karet. V prosinci loňského roku získala KB potřebnou certifikaci mezinárodních asociací VISA pro vydávání čipových karet, zatím však podle pravidel asociace smí čipy opatřovat pouze elektronické karty. Pro zavedení čipové technologie do ostatních druhů platebních karet je totiž potřeba zvláštní certifikace.

Většina tuzemských bank počítá se zavedením čipových karet podle mezinárodních standardů během letošního a příštího roku. Po roce 2005 by již měly být čipem vybaveny všechny karty na českém trhu.

Zdroj: ČTK, denní tisk

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ