Union bance hrozí, že přijde o bankovní oprávnění

21.02.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Česká národní banka v pátek zahájila správní řízení o odnětí licence Union bance poté, co se tento menší tuzemský finanční ústav ocitl v platebních potížích a uzavřel pobočky po celé zemi.

Union banka s vklady okolo 20 miliard korun od zhruba 200 tisíc klientů dostala šanci do 3.března odvrátit hrozbu ztráty oprávnění k bankovnímu podnikání, uvedla zpráva ČNB. 
"Správní řízení bylo zahájeno na základě zhoršující se situace banky v oblasti likvidity, vedoucí k platební neschopnosti banky a rozhodnutí uzavřít pobočkovou síť a neprovádět mezibankovní platební styk," sdělila ČNB. 
Podle zkušeností s minulými pády některých českých bank se zdá, že jednou z mála možností, jak udržet banku při životě, by bylo razantní posílení jejího kapitálu italským partnerem nebo vstup jiného silného investora. 
Současně se zahájením správního řízení nařídila centrální banka Union bance pořizovat pouze likvidní aktiva, aby se dále nezhoršovala její platební situace. 
Vklady klientů Union banky jsou ze zákona zaručeny Fondem pojištění vkladů, který v případě pádu tohoto ústavu vyplatí střadatelům 90 procent úložek, maximálně však do výše odpovídající 25.000 euro. 
Union banka uzavřela své pobočky v pátek ráno poté, co vláda jejímu italskému investorovi, skupině Invesmart, odmítla navrhovaný restrukturalizační program.
Od krize okolo IPB v roce 2000 je Union banka prvním českým bankovním domem, kterému hrozí odnětí licence. 
V reakci na rozhodnutí centrální banky svolalo Ministerstvo financí na 15:00 SEČ tiskovou konferenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka