Union banka zavírá síť, hrozí jí odchod z trhu

21.02.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Vyvrcholení dlouhodobějších finančních problémů Union banky znamená největší krizi v českém bankovním sektoru od úpadku bývalé Investiční a poštovní banky v roce 2000. Obchodníci a analytici nicméně uvedli, že význam banky pro české bankovnictví je relativně malý, a její případný pád se pravděpodobně obejde bez větších dopadů na finanční trhy.

Union banka, menší tuzemský peněžní ústav kontrolovaná italskou investiční firmou Invesmart, se v pátek, dvanáct let od založení, ocitla na pokraji krachu. Banka, která spravuje ani ne dvě procenta vkladů českých domácností a podniků, kvůli možné platební neschopnosti uzavřela pobočky a zastavila platby. Tyto obtíže přiměly centrální banku k tomu, že zahájila s Union bankou řízení, které může vést až k odnětí její licence k bankovnímu podnikání. Union banka má do 3.března šanci tuto hrozbu odvrátit. 

Podle zkušeností s minulými pády některých českých bank se zdá, že jednou z mála možností, jak udržet banku při životě, by bylo razantní posílení jejího kapitálu italským partnerem nebo vstup jiného silného investora. Krizí v bance se ještě před rozhodnutím centrální banky zabývala vláda. Odmítla ale ostravskému finančnímu ústavu s 200.000 klienty poskytnout finance na ozdravení aktiv nebo požadovanou kompenzaci za převzetí tří ztrátových bank v polovině devadesátých let. 

Podle Ministerstva financí italský partner ministry nepřesvědčil, že se jakákoli státní pomoc bance se vyplatí. Jiný investor se zatím neobjevil. "Ministerstvo financí nemělo záruku, že státní peníze v tomto případě nedáme do černé díry. Nebyl a není žádný solidní investor, ochotný banku převzít," uvedla zpráva ministerstva. Italský Invesmart z finanční skupiny Investar, který převzal kontrolu nad českou bankou loni, byl odmítnutím vlády šokován. "Je to pravděpodobně nejhorší den v mém životě. Připadám si hloupě," řekl novinářům ředitel Investmartu Paolo Catalfamo. Catalfamo dodal, že centrální banka odmítla žádost Union banky o rychlou půjčku na podporu likvidity. Přes opakované dotazy však odmítl sdělit, zda Invesmart banku posílí sám.

DOMINOVÝ EFEKT NEHROZÍ

Vyvrcholení dlouhodobějších finančních problémů Union banky znamená největší krizi v českém bankovním sektoru od úpadku bývalé Investiční a poštovní banky v roce 2000. Obchodníci a analytici nicméně uvedli, že význam banky pro české bankovnictví je relativně malý, a její případný pád se pravděpodobně obejde bez větších dopadů na finanční trhy.

Union banka spravuje úložky asi za 20 miliard korun, což představuje necelé 1,5 procenta všech vkladů bankovního sektoru. "Union banka nemá velké portfolio investičních aktiv.  Neočekáváme proto výrazný dopad na finanční trh," řekla analytička Volksbank Markéta Šichtařová. Mezi minoritní akcionáře mateřské firmy Union Group, kde Invesmart kontroluje přibližně dvě třetiny kapitálu, však patří velké severomoravské firmy, jako je Nová huť, společnost Vítkovice, Severomoravská plynárenská nebo Severomoravská energetika. Vklady jsou ze zákona zaručeny Fondem pojištění vkladů, který v případě pádu tohoto ústavu vyplatí střadatelům 90 procent úložek, maximálně do výše odpovídající 25.000 euro. 

Ministerstvo financí již oznámilo, že fond pojištění vkladů má dostatek peněz na pokrytí případné výplaty klientů banky. Union Group kontroluje 75 procent Union banky. Banka byla do poloviny loňského roku jedním z mála finančních ústavů vlastněných domácím kapitálem.

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka