Co týden dal?

07.03.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I dnes je pro vás připraven souhrn událostí tohoto týdne. Situace kolem Iráku stále nevyřešena, přípravy na válku pokračují. O osudu Union banky stále není rozhodnuto, prezident složil slavnostní slib, poslanci budou...

...hlasovat o vyslovení důvěry vládě a klienti Eurotelu budou mít SMS z internetu zdarma, ale s reklamou

Posledních 7 dní ve světě

Hlavním tématem i nadále zůstává očekávaný útok Spojených států na Irák. Během týdne Irák zničil za dohledu inspektorů několik zakázaných raket. USA spoléhaly na to, že v případě konfliktu, budou využívat Turecké území. Poslanci však rozmístění vojáků neschválili, ale očekává se brzy nové hlasování. Spojené státy se stále nevzdávají myšlenky hlasovat o nové rezoluci. Proti se staví Rusko, Německo a Francie a vzápětí také Čína. USA a Británie  uvažují o tom, že by v případě schválení nové rezoluce OSN k Iráku nebyl možný okamžitý úder na Irák, ale že by se Bagdádu dalo několik dalších dní na podřízení se požadavkům OSN. A chtějí změnit postoj ostatních zemí v RB se svými. (Ceny ropy padají, jak Irák likviduje své rakety, Turecko zvažuje nové hlasování o vstupu vojáků USA, USA chtějí hlasovat o Iráku za týden; další nevědí, Ropa zdražila, USA chtějí válku přes odpor Turků,  Francie a Rusko hodlají vetovat rezoluci k Iráku, VERZE 2-Francie, Rusko, Čína budou vetovat rezoluci k Iráku, USA neztrácejí naději přes odpor Francie a Ruska, Dolar je stabilní po novém návrhu rezoluce o Iráku, Britové navrhnou kompromisní rezoluci OSN o Iráku)
Nezaměstnanost stoupá, v rámci eurozóny se v lednu zvýšila na 8,6% (Nezaměstnanost eurozóny v lednu stoupá na 8,6 pct), také počet lidí bez práce v Německu v únoru vzrostl. (Počet lidí bez práce v Německu stoupá o 67.000)
Evropská centrální banka ve čtvrtek snížila úrokové sazby pro země eurozóny. Klíčová minimální sazba klesla na 2,50 procenta z dosavadních 2,75 procenta.  Banka navázala na prosincové snížení sazeb o půl procentního bodu, jímž se snažila oživit upadající ekonomiku zemí eurozóny. (ECB snižuje sazby o 25 bazických bodů)

Posledních 7 dní doma

Poslanci a senátoři minulý pátek zvolili ve třetím kole třetí volby prezidenta. Stal se jim Václav Klaus. Nově zvolený prezident se ujme svého úřadu dnes po složení slavnostního slibu.
Vláda v pondělí (po neúspěšné volbě kandidáta vládní koalice v prezidentských volbách) požádala o vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnu. Ta se žádostí bude zabývat na své schůzi v úterý 11. března. (Vláda požádá sněmovnu o vyslovení důvěry,  Koruna k euru slábne, tíží ji hlasování o důvěře,  Sněmovna bude hlasovat o důvěře vládě 11.března)
Novým generálním ředitelem Českých drah se stal v pondělí dosavadní zástupce drah ve Vídni Petr Kousal. Nahradil tak Dalibora Zeleného, který byl odvolán.
Částky přesahující půl miliónu korun by měly platit občané i podniky pouze bezhotovostně prostřednictvím účtu u banky. Vyplývá to z návrhu zákona o omezení plateb v hotovosti, který tento týden schválila vláda.
Návrh zákona o krytí rozpočtového schodku pro letošní rok schválila ve čtvrtek Poslanecká sněmovna. (Sněmovna souhlasí s emisí dluhopisů za 147 mld Kč)
Společnost Eurotel bude od 17. března na konec krátkých textových zpráv SMS posílaných přes internet vkládat reklamní texty sponzorů o délce 100 znaků. Na samotný text zprávy tak zůstane jen 60 znaků. Společnost ke sponzorování SMS zpráv přes internet přistoupila, aby tuto službu mohla nadále poskytovat zdarma.
Události kolem Iráku se týkají i naši občanů. Ministerstvo zahraničí vyzývá všechny české občany, kteří mohou být na území Iráku, Kuvajtu a Jordánska, aby tyto země neprodleně opustili a ani aby do nich necestovali. Vážit by měli i cesty do dalších arabských zemí v regionu.

Ani situace kolem Union banky není stále vyřešena. Pobočky Union banky jsou už téměř dva týdny zavřené. Již čtrnáct dní se nemohou její klienti dostat ke svým úsporám. V pátek 21. února banka uzavřela své pobočky kvůli vážné finanční krizi a Česká národní banka s ní zahájila správní řízení o odebrání bankovní licence. V pondělí 3. března předložili představitelé Union banky centrální bance návrh na řešení krizové situace v bance. Cílem navrhovaného řešení je otevřít pobočky v omezeném režimu. ČNB dala vedení banky čas do 10. března, aby doplnilo podklady ke svému vyjádření ke správnímu řízení. Ministerstvo financí jí má stanovisko k plánu záchrany předat do 12. března. Ve čtvrtek 6. března se měla uskutečnit arbitráž u hospodářské komory, v níž Union banka požaduje od České národní banky zaplacení pohledávky cca 1,75 miliardy korun za dřívější převzetí banky Skala. Rozhodčí soud však ve sporu nerozhodl a arbitráž byla odročena na 21. března.

Posledních 7 dní na našem serveru

Nadále Vás informujeme o událostech v souvislosti s Union bankou.
Některé pojišťovny změnily sazby cestovního pojištění. V sekci Pojištění můžete najít aktualizované informace. Pojištění si uzavřete  nejen na letní, ale i na zimní dovolenou zvláště pokud se chystáte do zahraničí.
Mešká pojišťovna s plněním? Nevíte, co dělat? Řešením nejen v tomto případě může být Pojištění právní ochrany. Právě o tomto pojištění je náš nový seriál. Jednotlivé díly budeme postupně zveřejňovat každou středu. Třeba i vy zjistíte, že by se vám mohlo hodit!
Na investice.finance.cz/zacinajici-investor/principy-obchodovani/subjekty-kapitaloveho-trhu máme pro čtenáře novinku. Přehled všech podílových fondů nabízených českým investorům. Jedná se o více než 70 domácích a 600 zahraničních fondů. Pokud chcete vědět, který fond byl v minulém týdnu, měsíci nebo roce nejvýkonnější nebo nejhorší stačí pravidelně sledovat aktuální kurzy na investice.finance.cz/zacinajici-investor/principy-obchodovani/subjekty-kapitaloveho-trhu.

Anketa

Klienti Union banky stále neví, jak to s jejich penězi na účtech dopadne. Proto jsme do naší ankety pro tento týden zvolili právě toto téma. V anketě jsme se Vás ptali, zda ČNB odebere Union bance licenci nebo se najde jiné řešení. Čtenáři anakety se přiklánění k možnosti, že ČNB licenci Union bance nakonec odejme (51%), dalších 43% věří, že se najde jiné řešení.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU