Šíří se fámy o údajných potížích ČSOB

14.03.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Fáma o údajných potížích ČSOB se šíří přes SMS zprávy již od minulého týdne. Jejich cílem je zřejmě vyvolat paniku a masové výběry vkladů. ČNB označila tyto zprávy za neopodstatněné.

Fáma o údajných potížích ČSOB se poprvé objevila v západních Čechách asi před týdnem a pomalu se šíří i do dalších regionů. Na pobočkách i u bankomatů ČSOB se tvoří fronty lidí, kteří si chtějí vybrat peníze ze svých účtů. Většina lidí považuje tyto zprávy spíše za fámu, ale přesto si raději chodí peníze vybírat. Nechtějí riskovat, že zůstanou bez peněz, tak jako například klienti Union banky či Plzeňské banky.

Celou situaci sleduje i Česká národní banka. Ta včera oznámila, že fámy zřejmě souvisejí se situací v Union bance a Plzeňské bance a nejsou opodstatněné. ČNB se domnívá, že se jedná o šíření poplašné zprávy. Situace v Union bance a Plzeňské bance je podle ČNB důsledkem jejich specifických problémů a v žádném případě neovlivňuje zbytek bankovního sektoru a jeho stabilitu.

Česká bankovní asociace oznámila, že tyto zprávy jsou v příkrém rozporu s realitou a je zbytečné je komentovat. Jsou totiž stejného druhu jako anonymní telefonáty, které vyhrožují neexistujícími bombami. Veřejnosti jsou k dispozici veškeré údaje o finanční situaci jednotlivých bank a nedávno publikované údaje o zisku řady bank za uplynulý rok, které svědčí o jejich finančním zdraví.

Vzniknou situací, která nepřímo otřásá důvěryhodností i ostatních bankovních domů, se bude Česká bankovní asociace zabývat v pátek. ČBA také oznámila, že někteří její členové podávají trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy. ČBA vyjádřila své přesvědčení, že se orgánům činným v trestním řízení podaří odhalit autory a šiřitele těchto ničím nepodložených a lživých zpráv a následně dojde k jejich potrestání. 

Zdroj: ČNB, ČSOB, ČTK

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ