Co týden dal?

14.03.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Fáma o údajných potížích ČSOB banky, uzavření poboček Plzeňské banky, stanovisko Ministerstva financí k plánu záchrany ostravské Union banky, novinky na našem serveru...přečtěte si týdenní souhrn toho nejžhavějšího!

Posledních 7 dní ve světě

Ve světe je neustále hlavním tématem všeobecně očekávaná válka v Iráku. Hlasování o nové rezoluci v Radě bezpečnosti však ještě stále neproběhlo a bezprostředně další vývoj situace je stále nejasný. V úterý ministr obrany USA Donald Rumsfeld prohlásil, že válka se může odehrát i bez Velké Británie a udělal tak Tony Blairovy medvědí službu. Později svůj výrok zmírnil. O situaci kolem Irálu pojednává řada zpráv Reuters: USA chtějí hlasovat v OSN o rezoluci příští týden, EU navrhla ekonomická opatření pro případ války -Solbes, Nová rezoluce o Iráku je nyní méně pravděpodobná -Londýn, Británie formulovala šest podmínek pro Saddáma, ANALÝZA-Co může stát nová válka v Iráku a kdo ji zaplatí.

Ve středu byl zavražděn srbský premiér Zoran Djindjić. Podle dosavadních informací stojí za zorganizováním vraždy bývalý velitel speciální policejní jednotky Milorad Luković. Djindjić byl ústřední postavou proti Slobodanu Miloševičovi a jako premiér byl ochoten vydávat srbské válečné zločince mezinárodnímu soudnímu tribunálu v Haagu.

Po zatčení čelního členy Al-Kaidy Šejka Muhammada, oznámily USA, že se dostaly na stopu Usámi Bin Ládina. Údaje se nachází na afgánsko-pákistánském pomezí. Oblast prohledávají americké a pákistánské zpravodajské služby.

V pondělí došlo k významné hospodářské změně v Číně. Ta zrušila ministerstva všechna zaměřená na centrální plánování a definitivně se tak odklonila od centrálního řízení ekonomiky.

Posledních 7 dní doma

V úterý ráno uzavřela svoji jedinou pobočku Plzeňská banka. Důvodem uzavření je soudní spor s investiční společností AKRO. V pondělí totiž soud rozhodl, že má banka zaplatit vytunelovaných C.S. fondům 1,1 miliardy korun plus stamilionové úroky. Celý spor se táhne již od roku 1997.

Na návrh premiéra Špidly v úterý hlasovala poslanecké sněmovna o vyslovení důvěry vládě. Vláda důvěru získala potom co ji podpořilo 101 poslanců. Premiér v průběhu týdne také odvolal ministra průmyslu a obchodu  Rusnoka, má ho nahradit poslanec Urban.

Česká národní banka obdržela stanovisko Ministerstva financí k plánu záchrany ostravské Union banky. Ministerstvo financí doporučilo pokračovat ve správním řízení o odnětí bankovní licence. Podle mluvčího Ministerstva financí Jaroslava Dědiče v plánu nebylo nic, co by změnilo původní stanovisko.
Odkup akcií při ovládnutí společnosti musejí menšinovým akcionářům podle středečního rozhodnutí Ústavního soudu nabízet všichni, tedy i investoři, kteří majetek získají od státu v privatizaci. Této povinnosti byly zbaveny právě například subjekty, jež kupují majoritu ve státních a polostátních firmách.

Během týdne se začala šířit fáma o údajných potížích ČSOB. Na pobočkách i u bankomatů ČSOB se začaly tvořt fronty lidí, kteří si chtějí vybrat peníze ze svých účtů. Většina lidí považuje tyto zprávy spíše za fámu, ale přesto si raději chodí peníze vybírat. Nechtějí riskovat, že zůstanou bez peněz, tak jako například klienti Union banky či Plzeňské banky. Celou situaci sleduje i Česká národní banka. Ta včera oznámila, že fámy nejsou opodstatněné.

Bankovní rada České národní banky rozhodla o ukončení platnosti desetníků a dvacetníků ke dni 31. října 2003. ČNB oproti svému původnímu záměru prodlužuje platnost deseti a dvaceti haléřových mincí o pět měsíců. Hlavním důvodem je poskytnout dostatečný časový prostor pro úpravu regulovaných cen některých druhů zboží a služeb, jako jsou například poštovní známky, tabákové výrobky nebo elektrická energie, jejichž ceny nejsou zaokrouhleny na celé koruny, eventuálně na padesátihaléře.

Posledních 7 dní na našem serveru

Nejžhavější novinkou je spuštění našeho Poradenského centra v zcela novém kabátu. Mezi změny patří nejen nová grafika, ale i zkvalitnění našich bezplatných i placených poradenských služeb na adrese poradna.finance.cz.

Tématem pravidelné rubriky FinTriky tohoto týdne byly články se společným jmenovatelem Jak nakupovat bez peněz.

Stále aktuální novinky :
- přehled domácích i zahraničních podílových fondů na  investice.finance.cz/zacinajici-investor/principy-obchodovani/subjekty-kapitaloveho-trhu
- nový seriál Pojištění právní ochrany
- daňová přiznání zdarma ke stažení + prémie

Průběžně vás informujeme o událostech v souvislosti s Union bankou a jinými bankami v krizi. Více se dočtete v našem Krizovém centru.

Anketa

Tento týden jsme se Vás v anketě ptali, zda si myslíte, že čeští řidiči jsou na silnicích bezohlední a tím nebezpeční. Více než dvě třetiny (86%) si myslí, že ano. Pouze 12% přiznává, že čeští řidiči se oproti jiným řidičům v Evropě neliší.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU