Bush dává Saddámovi na vybranou: odchod, nebo válku

18.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Americká armáda zaútočí na Irák, aby svrhla Saddáma Husajna, pokud irácký  prezident nedodrží ultimátum Washingtonu a neopustí svou zemi do 48 hodin.

Americký prezident George W.Bush může jen stěží očekávat,  že Saddám Husajn tomuto požadavku vyhoví. V nočním televizním  projevu obhajoval Bush právo Spojených států vést válku i přes  nesouhlas některých partnerů z OSN.  

K odpůrcům zásahu patří například Francie, jež dala v úterý  svůj odmítavý postoj opět hlasitě najevo. Japonsko, Austrálie  i Polsko naopak Spojené státy podpořily, zatímco Česká republika  si hraje na chytrou horákyni. 

"Ten tyran bude už brzy pryč," sliboval Bush ve 13minutovém projevu vysílaném z Bílého domu. Zároveň vyzval irácké ozbrojené  síly, aby se vzdaly. 
"Všechna ta desetiletí podvodů a krutosti dospěla ke konci.  Saddám Husajn a jeho synové musí opustit Irák do 48 hodin. Pokud  tak neučiní, dojde k válečnému konfliktu, který začne ve chvíli,  kterou si sami zvolíme," uvedl.
   
Lhůta iráckému prezidentovi vyprší ve čtvrtek v 02:15 SEČ.   Nicméně jak uvedl už v pondělí irácký ministr zahraničí  Nadži Sabrí, "každému dítěti" v Iráku je zcela jasné, že Bushovo  ultimátum nebude splněno. 

USA a Velká Británie mají v Perském zálivu 280.000 vojáků. Bush označuje invazi za preventivní útok, který si klade za cíl zabránit tomu, aby byly použity chemické, biologické a jaderné  zbraně nebo byly takové zbraně poskytnuty skupinám, jako je Al-Káida. 
Zbrojní inspektoři OSN opustili svá bagdádská ústředí  a zamířili na letiště, zatímco američtí vojáci v kuvajtské  poušti skládají stany a připravují se na brzkou invazi, které bude zřejmě předcházet masivní bombardování. 
"Konečně někam jdeme. Jdeme do války," uvedl 25letý četař Robert Vennebush.
 
Kancelář francouzského prezidenta Jacquese Chiraka ovšem  vydala v úterý prohlášení, ve kterém se říká, že se Bush neřídí  přáním OSN a bere na sebe "velkou zodpovědnost". Bush silně  kritizoval záměr Paříže vetovat novou rezoluci OSN, která  posvěcuje válku v Iráku, aniž by Francii přímo jmenoval. 

Britský premiér Tony Blair, hlavní Bushův spojenec, zřejmě v úterý kvůli Iráku narazí na silný odpor labouristických  poslanců. V pondělí již jeho kabinet na protest opustil bývalý  ministr zahraničí Robin Cook. 

Turecká vláda uvedla, že bude v úterý diskutovat o návrhu,  který by dovolil americkým jednotkám využít při útoku na Irák  i tureckého území. Parlament by se prý návrhem mohl zabývat  ve středu. 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka