USA zahajují válku v Iráku útokem na Bagdád

20.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Spojené státy zahájily ve čtvrtek válku, jejímž cílem je svrhnout iráckého  prezidenta Saddáma Husajna, útokem na vybrané cíle v Bagdádu  pomocí "neviditelných" bombardérů a střel s plochou drahou letu.

Prezident USA George W.Bush uvedl, že americké a britské  jednotky udeřily na "vybrané cíle vojenské důležitosti", aby "oddělily hlavu" státního vedení od těla iráckého státu. 
První výbuchy v Bagdádu slyšeli korespondenti Reuters zhruba v 03:30 SEČ. Bylo to půl druhé hodiny poté, co vypršelo americké  ultimátum pro Husajna, aby zabránil válce odchodem ze země.

Američtí představitelé uvedli, že při útoku byly použity  bombardéry F-117A a střely s plochou drahou letu, vypálené z letadlových lodí v Perském zálivu.  Omezený útok více než 40 střel, jenž zasáhl cíle v irácké  metropoli a jejím okolí, je předzvěstí vlastní ofenzivy. 

Pozemní útok na Bagdád má podle vojenských expertů  podporovat ničivý arzenál sestávající z přesně naváděných střel  a "chytrých" bomb, jež by měly demoralizovat irácké obránce.  Jednotky americko-britských vojsk v oblasti mají 280.000 mužů.  

Irácký prezident Saddám Husajn vystoupil ve státní televizi  tři hodiny po útoku a vyzval obyvatele k obraně země. Sadám  předpověděl vítězství Iráku a obvinil "malého" Bushe ze zločinu  proti lidskosti. 

Bush a britský premiér Tony Blair obvinili Irák z toho, že ukrývá chemické a biologické zbraně a snaží se vyvinout  zbraně jaderné. Nepodařilo se jim však přesvědčit Radu  bezpečnosti, aby schválila rezoluci opravňující vojenskou akci  k vynucení jejich požadavků na odzbrojení Iráku. 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka