Evropské burzy sílí díky optimismu z průběhu války

21.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Evropské burzy v pátek  dopoledne vystřelily vzhůru díky bezproblémovému postupu  spojeneckých vojsk v Iráku. Trh táhly výš zejména pojišťovny  a nizozemská finanční skupina ING.

Index FTSE Eurotop 300 rostl v 11:50 SEČ  o 3,11 procenta na 811,27 bodu, index DJ Euro Stoxx 50 přidával 4,22 procenta na 2247,84 bodu. Pojišťovny rostly nejvíc, když přidávaly 3,3 procenta.  Sektor je na výkyvy akciového trhu velmi citlivý, protože  do akcií hodně investuje. Francouzská AXA stoupla  o 7,3 procenta. 
Investoři se koncentrují hlavně na válku v Iráku. Optimismus vyvolal britský ministr obrany Geoff Hoon, který uvedl, že se  konflikt zatím vyvíjí "mimořádně dobře". Nejmenovaný pozorovatel řekl Reuters, že nad jihoiráckým městem Umm Kasr vlaje americká vlajka. "Nálada se zlepšuje díky názorům, že americké a britské  jednotky dělají v Iráku velký pokrok a narážejí na malý odpor. Situace se může změnit, pokud dojde v ulicích Bagdádu ke krvavé bitvě," řekl nejmenovaný makléř z Paříže. Investory též povzbuzují fámy, že Američané jednají se Saddámovou elitní republikánskou gardou o tom, co musí její členové udělat, pokud se rozhodnou kapitulovat bez boje, řekl  Florian van Laar, manažer fondu Eureffect.  
Německá skupina Bayer rostla o 2,8 procenta. Firma uvedla, že letos zřejmě oživí problémovou farmaceutickou divizi. Opatření mají zahrnovat i propouštění. K posilujícím titulům se zařadil i France Télécom<FTE.PA>,  který se dohodl s italským státním podnikem Enel, že mu prodá 26,6procentní podíl v telekomunikační firmě Wind. 
Makléři čekají v pátek zvýšenou volatilitu trhu, protože v Evropě vyprší opce a futures. 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka