Dolar klesá, naděje na rychlý konec války se vytrácí

24.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Dolar přišel v pondělí  dopoledne o část zisků z minulého týdne, když se zdá, že  vojenský zásah v Iráku zřejmě neskončí tak rychle, jak mnozí  investoři doufali. 

Houževnatý odpor sil věrných Saddámu Husajnovi zastavil  v neděli rychlý postup amerických jednotek na Bagdád a způsobil  spojencům ztráty na životech. Někteří spojenečtí vojáci upadli  do iráckého zajetí. Prezident George W.Bush proto Američany varoval, aby příliš  nepočítali s rychlým vítězstvím.  
V 09:00 SEČ se dolar obchodoval na 1,0615 za eur,  a proti pátečnímu závěru tak ztratil zhruba tři čtvrtě procenta. Po zahájení vojenské operace se přitom minulý týden vyšplhal až  na dvouměsíční maximum okolo 1,0500 za euro. K jenu ztratil dolar asi půl procenta na 120,89, když  v pátek stoupl na tříměsíční maximum 121,87 jenu. 
Japonská centrální banka oznámila, že v úterý plánuje  mimořádné zasedání bankovní rady, na kterém by se měla projednat  opatření reagující na špatné podmínky v ekonomice. Půjde o první  schůzi týkající se měnové politiky pod novým guvernérem  Tošihikem Fukuim. 
Trhy čekají na výsledky německé inflace a obchodní bilanci  eurozóny. Analytici však soudí, že se vývoj obchodování bude  i nadále řídit především podle situace v Iráku. 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka