Irák říká, že sestřelil dva vrtulníky typu Apache

24.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Irák v pondělí oznámil, že místní zemědělci sestřelili na jih od Bagdádu dvě americké  helikoptéry. Uvedl také, že piloty strojů ukáže v televizi tak, jak to udělal v neděli s jinými zajatými a zabitými vojáky.

Nejmenovaný představitel americké armády potvrdil,  že v Iráku spadl jeden americký vrtulník Apache Longbow. Údajné sestřelení druhého stroje ale nekomentoval a neměl ani informace o tom, co se stalo s posádkou vrtulníku. 
Irácká televize odvysílala záběry pole, na němž stojí  Iráčané u helikoptéry typu Apache a mávají puškami. Stroj, stále  ještě vybavený řízenými střelami s americkým znakem, vypadal  neporušeně a nevykazoval žádné známky toho, že by byl sestřelen. Na záběrech byly vidět dvě přilby, ale nebylo jasné, kde je  posádka. Americké vojenské síly ovšem trénují záchranu vojáků,  kteří se nacházejí za nepřátelskou linií. Irácká televize uvedla, že se vrtulník zřítil poblíž města  Kerbala, 110 kilometrů jihozápadně od Bagdádu. Televizní  reportér také hovořil s rolníkem, který údajně stroj sestřelil. 
"Sestřelila ho puška hrdinného sedláka z Kerably, Alího  Obeída Mingaše... Je odvážným bojovníkem, jedním ze synů velkého
Iráku," řekl reportér o zemědělci, jenž stál vedle něj. 
K incidentu došlo po nočním útoku vrtulníků na jednotky  elitní republikánské gardy prezidenta Saddáma Husajna, komentoval událost reportér televizní stanice CNN. Jeden z pilotů podle slov reportéra uvedl, že vletěli  do "vosího hnízda, do silné protiletadlové palby". 
Irácký ministr informací Muhammad Saíd al-Sahaf řekl: "Zemědělci sestřelili dva Apache. Jeden (stroj) jsme ukázali  dneska a druhý (stroj) a piloty možná (také) ukážeme." "Držíme v zajetí několik dalších Američanů a Britů a možná některé z nich ukážeme."  
 Americký prezident George W.Bush řekl, že Iráčané, kteří  budou zacházet se zajatci nelidsky, budou souzeni za válečné  zločiny. 
Mezinárodní výbor Červeného kříže obvinil v Kuvajtu obě  strany z nedodržování Ženevské konvence, která zakazuje  publikovat fotografie zajatců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka