Americké burzy prudce klesly v obavách z války

25.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Hlavní indexy newyorské  burzy ztratily v pondělí více než tři procenta, když neradostné  televizní záběry z války v Iráku investorům připomněly, že  svrhnout Saddáma Husajna nebude nijak snadný úkol. Trhy tak  přerušily silné oživení z posledního týdne. 

Během víkendu zažily americké a britské jednotky v Iráku  nejtěžší ztráty od zahájení útoku a záběry zajatých Američanů  znepokojily investory, kteří minulý týden vsadili na bleskovou  porážku iráckého režimu.  
"Zřejmě se právě dostáváme do nejnepříjemnější fáze téhle  války," řekl Jeffrey Saut, hlavní investiční stratég z Raymond  James Financial. 

Index Dow Jones končil seanci se ztrátou 3,61 procenta  na 8214,68 bodu. Zažil tak nejprudší pád od 27.září poté, co si  za předchozích osm dní připsal plných 13 procent. V negativním  teritoriu zavíralo všech 30 blue chips z báze indexu.  Širší Standard & Poor's 500 oslabil o 3,52 procenta  na 864,23 bodu a technologický index Nasdaq Compositespadl o 3,66 procenta na 1369,78 bodu. Největší výprodej postihl akcie leteckých firem a hotelů,  neboť většina lidí během války zůstává raději doma. Delta Air  Lines si pohoršila o více než 15 procent, když jako  poslední z amerických aerolinek omezila počet letů.  Společnost Starwood Hotels & Resorts Worldwide ubrala  10 procent. 

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka