Irácká válka je stále krvavější, možná potrvá déle

26.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Z války v Iráku se stává  krvavější, méně jistý a možná i déletrvající konflikt, než se původně předpokládalo. 

Američtí a britští velitelé říkají, že se situace vyvíjí  přesně podle plánu. Hlavní strategie se nemění - je třeba  svrhnout vládu Saddáma Husajna přímo v hlavním městě Bagdádu  a počkat, až opadne odpor v ostatních oblastech Iráku. Velitelé tvrdí, že není důvod nechat se vyvést z rovnováhy  obrázky šarvátek s iráckými polovojenskými jednotkami. 
"Myslíme si, že nejtěžší boje máme ještě před sebou. Věděli  jsme to celou dobu a připravovali jsme se na to," řekl v úterý  generál Richard Myers, který předsedá sboru náčelníků štábů  americké armády.  
Zdá se však, že realita vypadá jinak.  Očekávalo se, že Iráčané nebudou klást téměř žádný odpor.  Bílý dům všechny ujišťoval, že "o výsledku není pochyb".   Optimismus ale během víkendu ochladl poté, co americké  a britské jednotky narazily v Iráku na řadu zásadních překážek. 
Na vývoj reagovaly i finanční trhy. Wall Street v pondělí  prudce zabrzdil. Akcie zažily největší pád v letošním roce.  Investoři se obávají, že pokud se stoupenci Saddáma Husajna  nevzdají, bude Bagdád několik týdnů a možná i několik měsíců v obležení a nejistota ve světě se ještě prohloubí. 
Ke změně scénáře došlo u Basry, která získala status  "nepřátelského" města. Původně mělo být druhé největší irácké město "osvobozeno". 
Na severoirácká města Kirkúk a Mosul sice dopadají bomby  a v oblasti operují speciální americké jednotky, ale k otevření  severní fronty útoku na Bagdád, s níž Američané původně  počítali, kvůli odporu Turecka nedošlo.   Generál Tommy Franks, který velí invazi spojeneckých sil,  ovšem uvedl, že má vojáky v oblastech, o kterých ještě nevíme. 
 
KLÍČOVÝ STŘET NA OBZORU  
Americké vojsko se přehnalo přes řeku Eufrat a nechalo město Násiríja iráckým jednotkám s tím, že jej "vyčistí"  později.  Postup vojsk na sever zbrzdila oslepující pouštní bouře. Vojáci ale mohou na rozdíl od první války v Perském zálivu  zužitkovat výhodu nočního vidění. Chybí totiž kouř, který by  produkovaly hořící ropné vrty.  
Na irácké straně se ale situace také změnila. Zdá se,  že Iráčané mají ve srovnání s rokem 1991 vysokou morálku.  Povzbuzuje je, že rychlá jízda pouští se pro Američany a Brity  změnila v boj. 
V roce 1991 vydal Saddám rozkaz ke stažení vojsk pouhých  49 hodin po zahájení pozemní války.     "Jejich sny o krátké a snadné válce sa začínají rozplývat a jejich naděje, že budou Iráčané poraženi, se boří," řekl  mluvčí irácké armády. 
Britský premiér Tony Blair bude ve středu jednat s americkým prezident Georgem W.Bushem. Blair očekává, že nedlouho po jejich  schůzce dojde na jih od Bagdádu ke "klíčovému okamžiku", kdy  se pátý armádní sbor Spojených států střetne na "červené linii"  s divizí Medina Saddámovy Republikánské gardy.  "Myslím, že Blair má pocit, že tuto konzultaci potřebuje," uvedl nejmenovaný britský činitel. Velká Británie ztratila během  pouhých pěti dnů 19 lidí. Za první války v Perském zálivu, která trvala sedm týdnů, přišla o 24 vojáků. 
V probíhajícím konfliktu padlo podle neoficiálních zpráv  14 Američanů a 12 jich je nezvěstných. Irák tvrdí, že přišel  minimálně o 62 vojáků a 84 civilistů. 
Před 12 lety bombardovali spojenci irácké jednotky v Kuvajtu 38 dní. Až pak přišly na řadu tanky, kterým se vzdaly tisíce  Iráčanů s rezavými puškami, nedostatkem potravin a nízkou  morálkou. Někteří Iráčané měli tehdy na nohou tenisky nebo  dokonce sandály.  Tentokrát se nic takového neděje. Tanky vyjely do terénu den po zahájení války, aniž by narazily na nějaké početnější irácké divize. Všichni Iráčané byli staženi s tím, že k rozhodujícímu  změření sil dojde až v Bagdádu. 
Političtí analytici uvedli, že Američané budou možná dlouhou a krvavou válku tolerovat, protože ještě nezapomněli na ničivé útoky z 11.září roku 2001. Musí být ale přesvědčeni, že válka  má svůj strategický a morální důvod. Jeden analytik odhadl, že počet padlých, jenž už se  veřejnosti nebude líbit, se bude pohybovat někde mezi 148 a 3000 vojáky. Dolní hranice představuje počet vojáků, kteří padli  v roce 1991 v Perském zálivu. Horní hranice odpovídá počtu  obětí, které si vyžádaly zářijové útoky v USA. 
Generál Franks v pondělí uvedl, že Saddámovi stoupenci  se pouštějí do silných přestřelek. Jejich odpor ale označil za "sporadický". Podobně se vyjádřil i britský ministr obrany  Geoff Hoon.

 Douglas Hamilton, přeložil: Filip Tošenovský

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka