Delší válka by ohrozila oživení ekonomiky, říká MMF

27.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Případný delší vojenský  konflikt v Iráku nebo zvýšená aktivita teroristů by ohrozily  křehké oživení světové ekonomiky a dále oslabily finanční trhy,  uvedl ve čtvrtek Mezinárodní měnový fond (MMF).

Také pokles dolaru by mohl destabilizovat trhy, jež se těžce  zotavují po splasknutí bubliny z konce devadesátých let, říká  Zpráva o světové finanční stabilitě, jež popisuje globální  ekonomická rizika.  Za takto nejistých podmínek se musí tvůrci měnové politiky  zaměřit na posílení důvěry investorů, soudí MMF.  "Konec oživení na akciových trzích ve čtvrtém čtvrtletí...  zdůraznil, jak křehký je sentiment investorů a jak žádoucí jsou  kroky, jež by zvýšily důvěru na trzích, stejně jako je třeba  vyřešit napjatou situaci ve světě," dodal fond. "Jakkoli trh zřejmě krátkou válku vstřebal, případný odklon  od tohoto zcénáře by mohl důvěru dále oslabit." Opatrnost vyjádřená ve zprávě odpovídá středečním výrokům  ředitele MMF Horsta Köhlera, který uvedl, že v případě delšího  konfliktu v Iráku nevylučuje ani ekonomickou recesi.  
  
PROPAD NA TRZÍCH 
Nejistota před zahájením vojenské operace v Iráku dále  prohloubila těžké ztráty světových finančních trhu a prudce  zvedla ceny ropy. Dolar oslabil ke všem světovým měnám a ztratil  tak přitažlivost jako bezpečné aktivum.  
Dolar stále vypadá dost zranitelně, neboť příliv kapitálu do Spojených států už tolik nezávisí na rychlejším tempu tamního ekonomického růstu, řekl Gerd Häusler, který za zprávu odpovídá.  I kdyby ale válka v brzké době skončila, mezinárodní situace  zůstane ještě nějakou dobu napjatá, dodal.  "Otázkou je, co to bude znamenat pro celý region, zda pomine  nebezpečí teroristických útoků nebo zda se, jak si někteří lidé  myslí, naopak nezvýší... Je to daleko důležitější, než jestli  válka potrvá o týden déle nebo ne." 
Celková situace ale není až tak neblahá, uvedl MMF. Kolaps  finančního systému je nepravděpodobný a nízké úrokové sazby pomáhají ke zlepšení sentimentu.   Velký objem volného kapitálu by měl navíc pomoci k oživení,  jakmile nejistota trochu poleví.   "Prorůstové zaměření měnové politiky napomáhá k postupnému  zlepšení finančních podmínek v klíčových odvětvích ekonomiky,"  dodal MMF. 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka