Světová banka snižuje odhady ekonomického růstu

28.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Světová banka snížila odhad světového ekonomického růstu pro letošní rok a varovala  před rizikem recese a deflace ve Spojených státech. Vyplývá to z kopie zprávy, kterou v noci na pátek získala agentura Reuters. 

Podle banky se letos světový hrubý domácí produkt (HDP)  zvýší o 2,3 procenta, zatímco dříve udávala odhad 2,4 procenta.  Světové ekonomické oživení by navíc mohla ohrozit případná  déletrvající válka v Iráku. 
"Stále vycházíme z předpokladu postupného oživení," uvádí se  v dokumentu, o němž ve čtvrtek jednalo vedení banky. "Nicméně  negativní rizika mohou být značná, pokud se válka protáhne nebo  když se region nepodaří stabilizovat." 
Výkon ekonomik průmyslově rozvinutých zemí stoupne dohromady  pouze o 1,9 procenta, předpokládá Světová banka. Předpověď tak  snížila o desetinu procentního bodu. Odhad růstu rozvojových  zemí ponechala na 4,0 procenta.  
Spojeným státům navíc hrozí návrat ekonomické recese, dodává  zpráva Světové banky. "Vzhledem ke slabé jádrové inflaci, nepříliš oslnivému růstu  a sérii cyklických šoků by se mohlo začít mluvit o riziku recese  a deflace," soudí banka.  Američtí spotřebitelé, jejichž výdaje tvoří dvě třetiny  největší světové ekonomiky, ztrácejí důvěru kvůli vysokým cenám  ropy, obavám z hospodářských důsledků války v Iráku a poklesu  akciových trhů.  
  

ANI JAPONSKO NEZŮSTANE UŠETŘENO 
Světová banka očekává, že ekonomický útlum ve Spojených  státech se následně odrazí také na japonské ekonomice. Oslabení  klíčového exportního trhu totiž tvrdě postihne japonské vývozce.¨Japonským bankám hrozí, že nebudou schopny získávat kapitál  a budou nuceny omezovat půjčky. Je možné, že se neobejdou bez  finančních injekcí a převzetí státem.  
Zpráva rovněž poukazuje na narůstající problémy eurozóny.  Finanční trhy se stále více obávají, že německou ekonomiku  postihne recese na způsob Japonska.  "Situace se ještě zhoršila zpevněním eura," uvádí Světová  banka. "Rigidní systém ekonomické politiky EMU navíc příliš  neumožňuje nakládat s Německem se zvláštní péčí."

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka