Co týden dal?

28.03.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Válka v Iráku, hledání peněz pro CME a hospodářské výsledky bank. To byly hlavní témata tohoto týdne.

Posledních 7 dní ve světě
Světovému dění i tento týden dominovala válka v Iráku. Američtí a britští vojáci postupují pomaleji a střetávají se s větším odporem než očekávali. Jejich postup směrem na Bagdád tento týden zpomalilo i počasí. Vojenské konvoje postupující na Bagdád se dostaly do pouštních bouří a musely svůj postup přerušit. Tento týden probíhaly boje v Basře, Násirji a skutečně byl dobit přístav Umm Kasr, jak již bylo několikrát americkým ministrem obrany avizováno. Následuje přehled válečných zpráv Reuters: Umm Kasr je "bezpečný" a použitelný -britský velitel, Námořní pěchota USA prošla Násiríjí, jde na severVERZE 2-Irák říká, že sestřelil dva vrtulníky typu Apache. Podle informací dnes zveřejněných britskými vojáky údajně po boku Iráčanů bojují i teroristé z Al-Kaidy. Pokud by se tato informace potvrdí, znamenalo by to, že existuje spojení mezi Saddámem Husajnem a Al-Kaidou. Něco takového však Irák stále odmítá.
Hrozba déletrvající války sráží světovou ekonomiku. Spojené státy i Velká Británie oznámily, že výdaje na válku oproti původním odhadům porostou. Spotřebitelé i firmy jsou opatrní, obávají se recese a snižují svoji poptávku. Cena ropy roste kvůli obavám z delší války v Iráku, Americké burzy klesají, válka postupuje jen pomalu, Wall Street klesá kvůli obavám ze zdlouhavé války, Válka zatemňuje ekonomický výhled eurozóny -Issing, Tokijská burza končí níž, exportéři pocítili Irák

Ve středu v Bruselu podepsalo přístupové protokoly k NATO 7 zemí. Do NATO vstupuje Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Bulharsko a Rumunsko. Nyní musí být smlouvy ratifikovány všemi členskými zeměmi. Potom se aliance rozroste na 26 členů.

Posledních 7 dní doma
I domácí scéna má své stálice. Politickou scénu ovládá především hledání viníků a peněž v kauze TV Nova. Nejvíce kritiky se snáší na hlavy členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Nápad některých politiků, aby se na zaplacení dluhu podílela i samotná televize, její 50% vlastník PPF rázně odmítl.

Českou republiku již opustili iráčtí diplomaté, kteří byli ze země vypovězeni v souvislosti s bezpečností rozhlasové stanice RFE/RF v centru Prahy.

V pondělí byla zveřejněna bilance únorového zahraničního obchodu: EKONOMICKÉ UKAZATELE - Česko - poslední změna 24/03.

Tento týden ohlásila řada bank své hospodářské výsledky za loňský rok, velmi zajímavý je vysoký nárůst zisku České spořitelny. Česká spořitelna v roce 2002 ztrojnásobila čistý zisk, TABULKA-Spořitelně loni stoupl čistý zisk na 5,8 mld Kč -IAS, eBanka loni vykázala ztrátu 250 milionů, Zisk Živnobanky: 113,1 milionu Kč, GE Capital Bank: Zisk přes 910 milionů.


Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky byly tipy Jak si vybrat správnou banku.

Česká asociace pojišťoven vydala předběžné výsledky svých členů za rok 2002. Pokud Vás zajímá např. předepsané pojistné jednotlivých pojišťoven informace naleznete v sekci Pojištění.

V sekci Bankovnictví naleznete aktualizované seznamy bank, můžete se zde nalézt aktuální kontakty na naše peněžní ústavy.

Anketa

V anketě jste se tento týden vyjadřovali k zásahu amerických a britských jednotek v Iráku. Názor návštěvníků www.finance.cz se výrazně odlišuje od názoru celonárodního. Češi ze 72% zásah odmítají, podporuje jej pouze 21%. Názory návštěvníků www.finance.cz jsou uvedeny v grafu:

 

Je podle Vás americko-britský útok správným postupem proti Iráku?


Ano
Ne
Nevím, nezajímám se

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU