FPV podal na Union banku návrh na konkurz

31.03.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Tiskové prohlášení představenstva Union banky ve věci návrhu na konkurz podaného Fondem pojištění vkladů.

Představenstvo Union banky, a. s., přijalo s překvapením zprávu o tom, že Fond pojištění vkladů (FPV) podal návrh na prohlášení konkurzu banky. Představenstvo připomíná, že FPV doposud nezahájil výplatu klientů banky a k dnešnímu dni tedy nemá vůči bance žádnou pohledávku.

O návrhu podaném FPV bude rozhodovat Krajský soud v Ostravě, přičemž banka je připravena poskytnout na výzvu soudu veškeré hospodářské a ekonomické údaje nezbytné pro řádné posouzení stavu banky, a to plně v souladu se zněním zákona o konkursu a vyrovnání.

Krizový management banky společně se strategickým partnerem (investiční banka Goldman Sachs) intenzivně pracuje na řešení bezvýhradně minimalizujícím dopady celé situace na všechny klienty banky. Krizový management si přitom je vědom rozsahu své odpovědnosti a zcela jednoznačně postupuje v souladu se zákonem a zájmy klientů, spravuje banku s péčí řádného hospodáře a v žádném případě nečiní kroky, které by vedly ke snižování hodnoty majetku banky.

Stanoviskem představenstva je, že Česká národní banka požádala FPV o výplatu klientů příliš brzy po zahájení správního řízení. Důsledkem tohoto postupu je, že proces výplaty nelze zastavit, a to i přesto, že banka má v současnosti platební schopnost na přiměřené úrovni.

Banka také ve spolupráci s externími právníky připravila a v zákonné lhůtě podá rozklad proti rozhodnuti ČNB o odejmutí licence.

Zdroj: tiskvá zpráva Union banky

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ