Zmatky kolem Union banky

04.04.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Všichni čekali, že už bude všem problémům konec. Místo toho přišla šokující zpráva o tom, že se Union banka přejmenovala na Českou revitalizační, přestěhovala se z Ostravy do Mostu a krajský obchodní soud ji poslal do konkurzu.

Kolem krachující Union banky se v posledních několika dnech stahují mračna. Okolnosti kolem vyhlášení konkurzu jsou zahaleny tajemstvím. Soud tvrdí, že konkurz na sebe dala sama banka, její vlastník to kategoricky odmítá. Během několika málo dnů prý banka změnila své sídlo z Ostravy do Mostu i jméno na Českou revitalizační.

Náhlá změna jména i sídla?

Soudce Krajského obchodního soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka v úterý 1. dubna prohlásil konkurz na společnost Česká revitalizační a bez bližšího objasnění prohlásil: "Znamená to bankrot Union banky, protože jde o jeden a tentýž subjekt". Podle něj banka změnila obchodní jméno a spolu s ním i své sídlo z Ostravy do Mostu. Na tuto zprávu okamžitě zareagovalo představenstvo Union banky a akcionáři Union Group a Investmart. Ti v současné době vlastní 97 % akcií Union banky. Společně tyto informace dementovali a prohlásili, že nečinili žádné kroky ke změně sídla a obchodní firmy Union banky.

Kauzu Union banky začínají zkoumat právníci. Ukázalo se totiž, že Česká revitalizační, která má sídlit v Mostě, není zapsána v obchodním rejstříku.

Konkurz je prý podvod

Podle soudce z ústeckého obchodního soudu podala dlužnický návrh na konkurz sama banka. Společnost Invesmart B.V., stejně jako dozorčí rada Union banky a představenstvo Union Group však popírají, že by návrh na konkurz banky podali a tvrdí, že se jedná o podvod. Podle šéfa Invesmartu Paola Catalfama byl změněn název a sídlo společnosti a byl vyhlášen konkurz bez vědomí vedení banky.

Na tomto údajném podvodu, jehož cílem je poškodit Union banku, se podle něj podílí také soud tím, že potvrdil přesun sídla a změnu názvu společnosti na základě zfalšovaných dokumentů. "Takové chování jen dále prokazuje, čeho všeho jsou orgány státu schopny při poškozování zahraničních investic. Proti podvodníkům i proti České republice se postavíme tvrdě a bez slitování" uvedl Catalfamo. Podle něj byl tento podvod proveden účelově těsně před podáním rozkladu Union banky.

Informace o změně názvu i sídla Union banky šokovala nejen její majitele, ale i ČNB. Celou banku totiž drží v rukou správce konkurzní podstaty Daniel Thonat, který je odpovědný pouze ústeckému soudci Jiřímu Berkovi, který Českou revitalizační v pondělí poslal do konkurzu. Centrální banka by ztratila nad Union bankou veškerou kontrolu a pravomoci. Pokud by totiž ČNB odejmula Union bance licenci, jmenovala by i jejího likvidátora. Ale konkurzní správce centrální bance odpovědný není.

Správce konkurzní podstaty Daniel Thonat ve středu prohlásil, že někteří členové bývalého i současného představenstva Union banky potvrdili pravost a správnost plné moci, na jejímž základě soud rozhodl o prohlášení konkurzu na Union banku. Thonat notářem ověřené prohlášení členů představenstva doručil Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Všichni členové představenstva však prohlašují, že nepředali správci konkurzní podstaty žádné notářsky ověřené prohlášení členů představenstva jakéhokoliv obsahu a současně popírají, že by potvrdili pravost a správnost plné moci, na jejímž základě byl podán návrh na prohlášení konkursu.

Oprávněnost vyhlášeného konkurzu zpochybňuje také prohlášení státního notáře JUDr. Burdy. Ten, přestože je uveden jako ověřovatel valné hromady Union banky, na které mělo být údajně změněno sídlo a obchodní firma, vyloučil svoji účast na této valné hromadě a zpochybnil pravost notářského zápisu na jehož základě soud konkurs prohlásil. Představenstvo Union banky proto podalo u Krajského soudu v Ústí nad Labem stížnost na postup správce konkursní podstaty Mgr. Daniela Thonata s návrhem na vydání opravného usnesení.

Společnost Invesmart proto oznámila, že konkurz na Union banku byl Krajským soudem v Ústí nad Labem s největší pravděpodobností vyhlášen na základě zfalšovaných dokumentů. K tomuto závěru dospěli právní zástupci Union banky a Invesmartu poté, co získali přístup do soudního spisu. V této souvislosti rovněž podali trestní oznámení pro podezření z trestného činu podvodu k Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR.

Co na to Česká národní banka?

Také Česká národní banka je neobvyklými událostmi kolem Union banky znepokojena. Union banka je nadále bankou i přesto, že je s ní v současné době vedeno správní řízení o odnětí licence. Centrální banka oznámila, že bude činit veškeré kroky, které jí zákon o bankách umožňuje, aby byla nejasná právní situace vyjasněna. ČNB je připravena spolupracovat s dalšími zainteresovanými státními institucemi včetně orgánů činných v trestním řízení. ČNB informovala o situaci v Union bance i nejvyšší státní zástupkyni a jednala s představenstvem Union banky a.s.

Podle stanov Union banky může o změně obchodní firmy a sídla společnosti rozhodnout pouze valná hromada banky. Česká národní banka nemá žádné informace o tom, že by se konala jakákoliv valná hromada splňující zákonné požadavky.

ČNB podala ve čtvrtek krajskému soudu v Ústí nad Labem žalobu proti neplatnosti usnesení mimořádné valané hromady Union banky o změně sídla a jména společnosti. Centrální banka tím chce docílit zrušení konkurzu a zabránit rozpordeji majetku karchující Union banky.

Union banka podala rozklad proti rozhodnutí ČNB

Union banka je v krizi už přes měsíc. Centrální banka již v první instanci rozhodla o odebrání bankovní licence. Představenstvo Union banky však podalo v úterý rozklad proti tomuto rozhodnutí ze dne 18. března 2003. Nechce však komentovat, jakými argumenty hodlá centrální banku přesvědčit o zachování licence. ČNB má nyní dalších 30 dní na posouzení rozkladu a další, tentokrát již definitivní, rozhodnutí.

Fond pojištění vkladů, bez ohledu na prohlášený konkurs, pokračuje v přípravě výplaty pojištěných vkladů. Výplaty vkladatelů budou zahájeny nejpozději do 21.5. 2003.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ