Telefónica a T-Mobile se dohodly na sdílení budovaných sítí 3G

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Tuzemští telekomunikační operátoři Telefónica O2 a T-Mobile se dohodli na sdílení vysokorychlostní sítě 3G, což urychlí její výstavbu. Dohoda se týká dosud nepokrytých oblastí, a umožní tak vysokorychlostní mobilní připojení v dalších městech. Pilotní fázi komerčního provozu firmy zahájí ve druhém čtvrtletí. ČTK to dnes sdělily v tiskové zprávě.

"Budoucnost komunikace jednoznačně vidíme v chytrých telefonech vybavených chytrými aplikacemi s připojením na vysokorychlostní mobilní internet. Naše spolupráce přinese trend rychlého mobilního internetu zákazníkům do mnoha měst. Sdílení nám umožní významně investovat do výstavby sítě, díky které budou moci i další zákazníci využívat všechny výhody 3G technologie," uvedl generální ředitel O2 Luis Malvido.

T-Mobile bude moci díky spolupráci podle generálního ředitele Milana Vašiny nabídnout služby 3G mnohem většímu počtu zákazníků, než původně plánoval.

Sdílení sítí v rámci šestiletého kontraktu umožní nabídnout služby 3G také zákazníkům mimo hustě osídlené oblasti. Celkem by měla být společná infrastruktura tvořena necelým tisícem vysílačů, každý z operátorů se zavázal vybudovat 490 z nich. Kapacita sítě bude plánována s ohledem na zajištění dostatečné kvality služeb a přenosových rychlostí, aby nebyl nijak dotčen standard poskytovaných služeb.

V současné době operátoři sdílení testují v Dobříši a Humpolci. V případě pozitivních výsledků bude ve druhém čtvrtletí letošního roku zahájen pilotní komerční provoz. Zatímco O2 bude pokrývat oblasti ve východní polovině republiky, T-Mobile bude mít na starosti výstavbu v západní části Česka.

Telefónica O2 pokrývala sítí 3G na začátku roku celkem 43 procent populace, T-Mobile hlásil pokrytí na úrovni 37 procent. Vodafone pokrývá dvě pětiny obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK