Co týden dal?

18.04.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tentokrát pro Vás máme připraven souhrn nejzajímavějších informací. Přečtěte si, co se během posledního týdne stalo ve světě, u nás doma i na našem serveru: Vstup do EU máme otevřen, záleží jen na referendu, dění kolem UB,…

Posledních 7 dní ve světě

Americká námořní pěchota převzala v pondělí kontrolu nad centrem Tikrítu, rodného města Saddáma Husajna. Tikrít, vzdálený asi 175 kilometrů severně od Bagdádu, byl posledním významným iráckým střediskem, které ještě neměly spojenecké síly pod kontrolou (Američané jsou v centru Saddámova rodného města).
Poté, co Spojené státy a Velká Británie označily vojenský zásah proti Saddámu Husajnovi téměř za skončený, začaly v úterý jednat s představiteli rozhádaných iráckých frakcí o poválečném uspořádání země. Jednání se účastní zhruba 60 Iráčanů reprezentujících radikální i umírněné šíitské a sunnitské frakce, kurdskou menšinu i příznivce monarchie svržené v roce 1958 (Hlavní boje v Iráku skončily, jedná se o obnově).
Americká armáda zatím utratila za válku s Irákem 20 miliard dolarů, uvedl to ve středu vedoucí kontrolního oddělení amerického ministerstva obrany Dov Zakheim a zdůraznil, že rozsah vojenských operací rychle klesá. Podle něj bude nyní stát udržování amerických sil v Iráku asi dvě miliardy dolarů měsíčně.
Americký prezident George W. Bush ve středu svým podpisem uvedl v platnost zákon, kterým získá 79 miliard dolarů na krytí výdajů spojených s válkou v Iráku. Finanční balíček zahrnuje i odměny spojencům a pomoc leteckým společnostem.

Evropská unie oficiálně přizvala do svých řad Českou republiku a dalších devět kandidátských zemí. Ceremoniál, během nějž byla podepsána smlouva 
o přistoupení, se odehrál symbolicky na úpatí aténské Akropole, starodávné kolébky západní demokracie (Budoucí členové podepsali přístupovou smlouvu s EU).
Šéfové Evropské unie se ve středu dohodli, že by měl Konvent vypracovat návrh ústavy rozšířené Unie do půlky června (Šéfové EU čekají návrh ústavy širší Unie do června).

Posledních 7 dní doma

Čeští politici, kteří v Aténách podepsali Smlouvu o přistoupení země k Evropské unii, vnímají tento slavnostní okamžik jako symbolické završení často složitých a dramatických vyjednávání s Bruselem. Premiér Vladimír Špidla i ministr zahraničí Cyril Svoboda zdůraznili, že teď musí politická reprezentace i celá společnost dokázat, že jsou v evropské rodině platnými členy. Premiér i šéf české diplomacie věří, že za dva měsíce politické rozhodnutí vstoupit do EU v květnu příštího roku jednoznačně potvrdí i většina občanů v referendu.
Horní komora českého parlamentu schválila ve čtvrtek návrh zákona o referendu, v němž budou občané rozhodovat o vstupu země do EU. Očekává se, že se referendum uskuteční 13. a 14. června. Oficiální datum vyhlásí prezident (Senát schvaluje zákon o referendu o vstupu do Unie). V současné době podporuje vstup do Evropské unie kolem 80 procent obyvatel České republiky. Průzkumy ze začátku dubna ukazovaly, že by se hlasování mohlo zúčastnit 70 procent voličů.

Union banka podala Krajskému soudu v Ostravě návrh na vyrovnání s věřiteli. Jeho podstatou je zaplacení 30 procent nominální hodnoty pohledávek věřitelů včetně úroků nejpozději do dvou let (Union banka podala návrh na vyrovnání s věřiteli).
Dozorčí rada Union banky v pondělí večer odvolala z představenstva Štefana Veselovského a Michala Gaubeho. Tito dva, nyní už bývalí členové představenstva podali v pondělí návrh na konkurz banky.

Ministerstvo financí i Česká národní banka schválily termín pro zahájení výplat klientů Union banky. Výplaty by tak měly velmi pravděpodobně začít v sobotu 17. května. Výplaty pojištěné části vkladů z Fondu pojištění vkladů bude zajišťovat na svých pobočkách GE Capital Bank. Na jejich obchodních místech i na pobočkách Union banky by se tak v nejbližších dnech měly objevit informace o přesném postupu výplat. V bance zamrzly vklady více než 200.000 klientů za zhruba 15 miliard korun. Předpokládaný objem peněz, které by byly potřeba k výplatě věřitelů Union banky v případě vyrovnání, se odhaduje na 7,3 miliardy korun.

Občanští demokraté v Poslanecké sněmovně neuspěli se svým návrhem zrušit daň z nemovitostí. ODS tvrdí, že výše výběru daně je nízká, zároveň ale administrativně náročná. Vláda však nechce o čtyřmiliardový výnos z této daně přijít.
Poslanecká sněmovna zamítla také návrh na zvýšení spotřebních daní z cigaret a lihu. Přijetí zákona mělo do státního rozpočtu přinést zhruba 1,5 miliardy korun.
Klienti zkrachovalých družstevních záložen mají na výplaty pojištěných vkladů dostat dalších 800 milionů korun. Návrh zákona schválila Poslanecká sněmovna. Musí ho ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky. Sněmovna ale současně rozhodla, že odškodnění klientům kampeliček se bude poskytovat do 90 procent vkladu, maximálně však do 400.000 korun.

Posledních 7 dní na našem serveru

Téma tohoto týdne pravidelné rubriky  FinTriky bylo: Co znamená, když se řekne leasing

Co je nového v našich sekcích? Na strance rmsystem.finance.cz jsme doplnili nové grafy a také poznáte, jestli je trh RM-SYSÉM otevřen, uzavřen nebo se uzavírá či otevírá. On-line také můžete sledovat vývoj indexu PK-30.

V rámci sekce Komodity jsme navázali spolupráci s firmou Colosseum. Na našich stránkách máte tak možnost sledovat denně vývoj cen komodit na světových trzích. Každý den ráno je pro vás připraven přehled trhů, kde se něco děje a komodit, kde se dalo předchozí den nejvíce vydělat.

V sekci Bankovnictví jsou zaktualizovány sazebníky všech bank. Také podmínky přímého bankovnictví jsou nové. 

Pokud máte pocit, že pojištění právní ochrany je to co vám ještě chybí, tak díky našemu Prodejnímu centru, můžete vše napravit a pojištění si u D.A.S. pojišťovny právní ochrany uzavřít.

Jestliže se rozhodnete uzavřít smlouvu o penzijním připojištění, zkuste třeba ABN AMRO PF. Nyní máte jidinečnou příležitost získat ke smlouvě tohoto fondu uzavřené přes naše prodejní centrum malý dáreček. Získat můžete pero (měsíční příspěvek 100 -300 Kč, stolní hodiny (301 - 500 Kč) nebo deštník (501 a výše). Tato nabídka platí pouze do konce června!

Anketa

Na anketní otázku tohoto týdne "Budete častěji jezdit vlakem, jestliže ČD přistoupí ke zlevnění jízdného?" odpovídali naši čtenáři již tradičně od ponělí do pátku. Výsledky nejsou nikterak překvapivé. Většina účastníků ankety (58%) by zlevnění jízdného uvítala a využívala by služeb ČD častěji. Je však také velké množství také těch, které ani levnější jízdné nepřinutí k jízdě vlakem (34 %).


ano
ne
nevím

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU