Menšinoví akcionáři budou jednat o společném řešení situace Sazky

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Menšinoví akcionáři společnosti Sazka dnes budou jednat o situaci v loterijní firmě. V minulých dnech držitelé zhruba pětiny akcií Sazky oznámili, že budou hledat řešení k odvrácení insolvence společně. Po 14:00 by měli oznámit společné prohlášení, uvedl Alexandr Kliment z Českého olympijského výboru.

Sazka je od 17. ledna na návrh podnikatele Radovana Vítka v insolvenčním řízení. V současnosti mají akcionáři firmy k dispozici tři různé nabídky na uspokojení věřitelů a odvrácení insolvence. První soudní jednání v insolvenčním řízení se má uskutečnit v polovině dubna.

Menšinoví vlastníci již oznámili, že preferují nabídku skupiny KKCG Karla Komárka, která obsahuje navýšení základního kapitálu o 2,8 miliardy korun. Za to požaduje 67 procent akcií Sazky. Další řešení nabídla skupina Penta a společnost E-Invest Martina Ulčáka, které chtějí Sazce poskytnout potřebné množství peněz výměnou za budoucí podíly na zisku. Penta a E-Invest podle tisku stojí i za společností Gladiolus, která by upsala až 54 procent akcií v hodnotě 1,68 miliardy korun. Třetí nabídku předložil největší věřitel a majitel části dluhopisů Sazky Radovan Vítek, který chce dát za 100 procent akcií firmy miliardu korun.

Majoritní akcionář Sazky, ČSTV, dříve uvedl, že nabídky prostuduje, jeho snahou je neměnit akcionářskou strukturu Sazky, tedy že preferuje nabídku Penty a E-Investu. Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval již dříve řekl, že stanovisko menšinových akcionářů je diametrálně odlišné od ČSTV.

Minoritními akcionáři Sazky jsou s 13,5 procenta Česká obec sokolská, přes 5,5 procenta má Česká asociace Sport pro všechny a čtyři procenta Autoklub ČR. Dalšími akcionáři jsou Sdružení sportovních svazů ČR (3,56 procenta), Český olympijský výbor (2,00 procenta), Český střelecký svaz (1,44 procenta), Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR (1,02 procenta) a sdružení Orel (0,88 procenta). Majoritním vlastníkem Sazky je ČSTV s 68 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK