Airbus čeká v příštích 20 letech prudký růst poptávky v Asii

07.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 7. března (ČTK) - Poptávka po nových letadlech v Asii v příštích 20 letech silně poroste. Region tak překoná i Severní Ameriku a Evropu a stane se největším světovým trhem pro leteckou dopravu. Uvedl to ve svém nejnovějším odhadu největší světový výrobce letadel Airbus a dodal, že na jeho celkových dodávkách nových letadel se bude region podílet třetinou. V současnosti má zhruba čtvrtinový podíl.

Do roku 2029 má být podle odhadu Airbusu do Asie dodáno 8560 nových letadel v hodnotě 1,2 bilionu USD (20,8 bilionu Kč). Toto číslo zahrnuje 3360 velkých, širokotrupých letadel se dvěma uličkami, včetně modelů jako je A380, a 5200 menších letadel s jednou uličkou. Celosvětově by dodávky nových letadel ve stejném období měly dosáhnout 25.850 kusů.

Podle Airbusu přinese růst počtu velkých metropolí v Asii vysokou poptávku po větších letadlech, která budou obsluhovat trasy mezi těmito velkými městy. Poptávku po menších letadlech pak obstarají hlavně nízkonákladové aerolinky a budou se používat rovněž pro lety na krátkou vzdálenost. Aerolinky budou také muset vyměnit starší letadla, náročnější na potřebu pohonných hmot, novějšími, úspornějšími modely. V Asii je v současnosti v provozu 3680 letadel a Airbus očekává, že 78 procent jich bude potřeba vyměnit.

Airbus si i nadále chce udržet zhruba poloviční podíl na trhu. Bude však čelit rostoucí konkurenci nejen od současného rivala, kterým je americký Boeing, ale i od dalších hráčů na trhu, jako je kanadský Bombardier, brazilský Embraer a čínská státní společnosti Commercial Aircraft Corporation of China (Comac).

Odhad Airbusu přichází po výhledu Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA). To minulý měsíc uvedlo, že letecká přeprava celosvětově poroste a nejrychleji rostoucím trhem pro mezinárodní leteckou přepravu se stane Čína. IATA očekává, že Asie se na růstu letecké přepravy v letech 2009 až 2014 bude podílet 45 procenty, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK