Co týden dal?

02.05.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tentokrát pro Vás máme připraven souhrn nejzajímavějších informací. Co se poslední týdn stalo ve světě, u nás doma i na našem serveru? Zvoleno pouze 6 členů RRTV, plicní virus SARS nebezpečnější než se očekávalo...

Posledních 7 dní ve světě

I nadále zůstává v popředí Irák. Necelé tři týdny po pádu režimu Saddáma Husajna čelí spojenci rostoucímu nepřátelství mnoha Iráčanů. Také se stále jedná o tom, kdo se bude podílet na obnově zničeného.

Stále více se do zpráv dostává také plicní virus SARS. Podle posledních poznatků zemře asi deset procent nakažených. Po celém světě je nakaženo SARS kolem pěti tisíc lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před cestami do nejvíce postižených částí světa. WHO nedokáže odhadnou jak se nemoc bude dále šířit. K jistým opatřením proti šíření SARS přistupuje mnoho zemí ani ČR není výjimkou.

Čtyři státy Evropské unie - Francie, Německo, Belgie a Lucembursko - se v úterý dohodly vytvořit do roku 2004 jádro kolektivní evropské obrany, které by mělo být schopno vést vojenské operace nezávisle na strukturách Severoatlantické aliance. K vytvoření evropské bezpečnostní a obranné unie vyzvali kolegy z ostatních 21 členských zemí EU. Na tiskové konferenci po dvouhodinovém summitu zdůraznili, že tato iniciativa není namířena proti USA nebo proti NATO; alianci naopak posiluje.

Severokorejská agentura KCNA oznámila, že jednání o jaderné krizi kolem KLDR skončila bez úspěchu, ne však úplným krachem. Budoucnost rozhovorů závisí nyní na USA. Severní Korea nepřímo potvrdila, že má jaderné zbraně. Zároveň však obvinila Spojené státy, že použila její prohlášení při jednáních z minulého týdne jako záměrný manévr pro zbrzdění pokroku v jednáních.


Posledních 7 dní doma

Bankovní rada ČNB ve středu na svém jednání rozhodla o odebrání bankovní licence Union bance, a.s. Vedení banky toto rozhodnutí akceptuje a Union banka tím pařestala existovat coby peněžní ústav. Více podrobností si můžete přečíst ve zprávě Union banka je definitivně bez licence.
I  nadále jsou klienti Union banky bez přístupu ke svým penězům. Více informací o vyplácení  peněz, které by mělo začít od 17.5. 2003 na pobočkách GE Captal Bank naleznete také ve článku: Zkrachovala vaše banka? Běžte si pro své peníze!. V pondělí také přibližně stovka především starších klientů Union banky na pražském Malostranském náměstí požadovala navrácení celých vkladů.

Dvacet milionů korun vyčlenila vláda v pondělí na okamžitou humanitární pomoc Iráku. Stejnou částku uvolnila také na pobyt dvaceti českých expertů, kteří budou v Iráku pomáhat místním úřadům a obyvatelům i radit českým podnikům, které mají zájem podílet se na poválečné obnově země.

V úterý poslanecká sněmovna volila nové členy odvolané Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Bohužel ze třinácti členů nové Rady jich poslanci zvolili pouze šest. Rada tak prakticky nemůže fungovat a plnit své úkoly.
Nový předseda Českého  statistického úřadu Jan Fischer již druhý pracovní den po uvedení do funkce oznámil také  změny ve vedení úřadu. Místo dosavadních čtyř místopředsedů  počítá od 1.května pouze se dvěma (Nový šéf ČSÚ mění vedení, chce obnovit reputaci).

Posledních 7 dní na našem serveru

Téma tohoto týdne pravidelné rubriky  FinTriky bylo: Potřebujete rychle… a to třeba půjčit auto, sehnat práci nebo poslat zásilku?

Nejen klienti Union banky jsou stále bez možnosti dostat se ke svým vkladům. V sekci Bankovnictví je pro vás připraven nový Rádce: Co dělat, když chci dostat peníze ze zkrachovalé banky?  V něm najdete informace o tom, jaké doklady budete potřebovat, abyste peníze z Fondu pojištění vkladů získali.

Seriál o pojištění právní ochrany se pomalu blíží ke svému konci. Tento týden jsme hovořili o produktu Rodina MOTO. A pokud máte pocit, že pojištění právní ochrany je to co vám ještě chybí, tak díky našemu Prodejnímu centru, můžete vše napravit a pojištění si u D.A.S. pojišťovny právní ochrany uzavřít.

Anketa

Referendum o vstupu České republiky do Evropské unie se blíží. Proto i naše anketa je věnovaná této problematice. Zajímá nás jestli se tohoto referenda zúčastníte. A jak jste odpovídali? Zatím naprostá  většina z vás uvádí, že k referendu půjde. Pouze zlomek čtenářů již nyní ví, že k referendu nepůjde a zbývající zatím nejsou rozhodnuti a svoji účast zvažují.


Ano
Ne
Nevím - účast zvažuji

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU