Union banka už není bankou

30.04.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká národní banka dnes zamítla rozklad, který Union banka podala proti rozhodnutí ČNB odejmout UB licenci. Záchrana banky je tak defitivně vyloučena.

Bankovní rada ČNB tak rozhodla na doporučení rozkladové komise. ČNB zdůvodnila svoje rozhodnutí insolvencí banky. Rozhodnutí nabývá účinnosti dnem doručení.

Vklady klientům zkrachovalé banky bude v zákonem stanovené výši vyplácet GE Bank. Výplata prvních klientů bude zahájena 17. května na vybraných pobočkách. Více informací naleznete zde: Zkrachovala vaše banka? Běžte si pro své peníze!.

Další osud Union banky a jejích aktiv je nejasný. Rozhodně je však o něj řada zájemců.  V součanosti je u soudu podán návrh na vyrovnání s věřiteli. Stávající akcionáři slibují při tomto postupu větší výnos věřitelům než při konkurzu. Ovšem Union banka čelí i návrhu na konkurz, ten na ni podal mimo jiné i Fond pojištění vkladů, který převzal od klientů část jejich pohledávek vůči bance.

Další nejasnosti dnes do situace vneslo prohlášení Komise pro cenné papíry. Ta ve včerejší tiskové zprávě oznámila, že prošetřuje okolnosti povinného odkupu akcií Union banky. Společnosti INVESMART, B.V. a Union group, a.s., které jednají ve shodě, jsou podezřelé, že nedostály svým zákonným povinnostem. Pokud by se toto obvinění potvrdilo, nemohou akcionáři vykonávat hlasovací práva spojená s jejich akciemi.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ