Co týden dal?

09.05.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tentokrát pro Vás máme připraven souhrn nejzajímavějších informací. Co se poslední týden stalo ve světě, u nás doma i na našem serveru? Zemětřesení v Turecku, pokračující epidemie SARS, zasedání vlády v Lánech a premiér jako průvodce...

Posledních 7 dní ve světě

Světovou událostí ve sportu tohoto týdne je jistě mistrovství světa v hokeji. Naši hokejisté si letos počínají velmi jistě a pomalu kráčí (možná) za mistrovským titulem! Právě v těchto okamžicích začíná jejich zápas roku o postup do nedělního finále s Kanadou. V dějišti letošního MS se také losovalo mistrovství příští v Praze a Ostravě. 

Zajímavou zprávou ze světa je jistě růst nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti v eurozóně stoupla v březnu na více než tříleté maximum 8,7% z revidovaných 8,6% za únor, uvedl v úterý statistický úřad Eurostat.

V Tel Avivu spáchali dva teroristé s britskými pasy atentát. Atentátníci ukryli výbušninu v koránu. Na severu Vietnamu v provincii Bac Ninh vybuchla v pátek zatím neznámá nálož v autobusu. Právě vyjížděl ze zastávky. Silná exploze zranila všech 51 cestujících a desítky dalších lidí, kteří stáli opodál na rušné ulici. Nejméně šestnáct zraněných už zemřelo.

Především ve znamení svatořečení se nesla návštěva papeže Jana Pavla II. ve Španělsku. Kanonizační mši, při které hlava římskokatolické církve uvedla mezi svaté dva španělské duchovní a tři jeptišky, přihlíželo přímo na hlavním madridském náměstí a v jeho nejbližším okolí na milion lidí a špatná zpráva přišla z Číny, kde v kontinentální Číně stále přibývá nakažených virem SARS. Nejlidnatější země světa přiznala další mrtvé, jejichž celkový počet už dosáhl 197. Nakazilo se 4 125 lidí. Dalších pět lidí zemřelo také v Hongkongu, který odhalil osm nových případů. V této zemi ale už počet nakažených klesá.

Turci sčítali mrtvé. Prvomájové zemětřesení na jihovýchodě Turecka si vyžádalo 167 lidských životů. Dalších 520 lidí pak otřesy půdy v provincii Bingöl zranily. Guvernér postižené oblasti Avni Cos ohlásil konec záchranářských prací v troskách internátu v Celtiksuyu, kde bylo nejvíce mrtvých.

Více informací nejen ze světa ekonomiky se dozvíte z agenturního zpravodajství Reuters.

Posledních 7 dní doma

Přehled důležitých událostí tento týden začneme schodkem rozpočtu. Potenciální platba americkým investorům do televize Nova a příspěvek stavebním spořitelnám zdvojnásobily dubnový schodek státního rozpočtu proti stavu na konci března. Ke konci března tak rozpočtový schodek činí úctyhodných 64,4 mld. Kč. V České republice se objevil po sedmi měsících další případ nemoci šílených krav, již pátý v pořadí, oznámilo v pondělí Ministerstvo zemědělství. Elektrárenská společnost ČEZ v pondělí oznámila, že prodá většinový podíl v Severočeské energetice a nabízí německým energetickým firmám výměny dalších podílů.

Zajímavým vývojem prochází koruna. Ve středu dopoledne ztrácela vůči sílícímu euru a vzdaluje se čtyřměsíčním maximům ze začátku týdne. Podle dealerů jde o technické obchodování ovlivněné zpevňováním eura proti dolaru. Koruna se tak obchoduje vůči euru za přibližně 31,30 a vůči dolaru stojí před branou šestiletého maxima, protože se pohybuje na hranici 27,50 Kč/USD. Tento stav není pro české exportéry do dolarových oblastí výhodný, naopak posilující euro dělá exportérům do euro oblastí radost.

Stát vyhlásil ve středu tendr na prodej aktiv ve strojírenské firmě Vítkovice, oznámily ve společném prohlášení Česká konsolidační agentura (ČKA) a Fond národního majetku (FNM). "ČKA nabízí k prodeji pohledávky, které ke konci loňského roku činily téměř 2,8 miliardy korun, FNM majetkovou účast státu, která představuje 67,3procentní akciový podíl ve společnosti".

Posledních 7 dní na našem serveru

Téma tohoto týdne pravidelné rubriky  FinTriky bylo: Potřebujete rychle… a to třeba sehnat cestovní pas, najít obchodní informace, pojistit, odletět?

Za poslední týden máme i na našem serveru pro Vás připravenou spoustu novinek. Tou největší je kompletně přepracovaná sekce investice.finance.cz/komodity. Ve spolupráci s jedním z nejvýznamnějších komoditních obchodníků u nás, firmou Colosseum, a.s. jsme pro vás připravili nového průvodce světem derivátů, Spekulantovi tipy, analýzy a také on-line data hlavních komodit jako jsou drahé kovy, ropa, zemní plyn, ale také kakao, pomerančová šťáva a další. Pokud hledáte informace o komoditách, stačí si již pamatovat jedinou adresu: investice.finance.cz/komodity

V sekci Bankovnictví je nově přepracovaný seznam bank a v sekci Penze máme nový seznam penzijních fondů. Nehledejte zbytečně po celém internetu, podívejte se na naše stránky a zjistíte, že zde najdete vše potřebné. 

Hypoteční banky se snaží nalákat více klientů, a proto přicházejí stále s novými hypotékami. Od začátku května nový produkt nabízí Raiffeisenbank. Na stránce Podmínky hypoték naleznete základní informace o hypotékách jednotlivých bank a samozřejmě jsme tento seznam rozšířili i o tento nový produkt Hypotéku Profit.

V sekci Daně můžete hlasovat do nové ankety, tentokrát věnované elektronickému podání daňových přiznání.

Anketa

Tento týden pokračovala anketa týkající se referenda o vstupu České republiky do Evropské unie. Výsledky jsou stejné jako minulý týden, názor čtenářů se nikterak neposunul. Zajímalo nás, jestli se tohoto referenda zúčastníte. A jak jste odpovídali tentokrát? Naprostá  většina z vás uvádí, že k referendu půjde. Pouze zlomek čtenářů již nyní ví, že k referendu nepůjde a zbývající zatím nejsou rozhodnuti a svoji účast zvažují.


Ano
Ne
Nevím - účast zvažuji

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU