Raiffeisen: růst se stabilním ziskem

14.05.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bilanční suma mezinárodní finanční skupiny Raiffeisen, do níž patří také česká Raiffeisenbank a.s., se zvýšila o 4,1 procenta na 46,4 miliard EUR ...

Zisk před zdaněním dosáhl výše 242,6 milionů EUR (zvýšení o 4,7 procenta) a návratnost kapitálu byla na úrovni 12,5 procenta.  V prosinci 2002 došlo k navýšení kapitálu o 147,7 milionů EUR. 

Skupina Raiffeisen, v čele s Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB) ve Vídni, má za sebou úspěšný rok. Výsledkem je růst bilanční sumy, a to i navzdory nepříznivému vývoji ekonomiky. V případě, že by RZB nemusela zaplatit pokutu uvalenou na ni Evropskou komisí, proti které se okamžitě odvolala, mohl by zisk před zdaněním (nyní ve výši 242,6 milionů EUR) dosáhnout výše až 266 milionů EUR.

Skupina Raiffeisen pokračuje v rozvoji svého investičního programu, a to především v investicích do bankovní sítě ve střední a východní Evropě (SVE) a do informačních technologií. Vzhledem k  těmto investicím dosáhly celkové administrativní náklady  částky 904,5 milionů EUR, což představuje zvýšení o  28,8 procent. I přes rozvoj investičního programu a rozšiřování kapitálové základny dosáhla návratnost kapitálu 12,5 procenta (v roce 2001 to bylo 13,3 procent).

Dceřiné banky ve střední a východní Evropě

Bilanční suma dceřiných bank (ke konci roku 2002 bylo 604 obchodních míst) v SVE vzrostla o 24,7 procent na 14,26 miliard EUR. Ke konci roku  bylo v dceřiných bankách zaměstnáno přibližně 13 400 osob, což představuje nárůst o 18,5 procenta. Dalších více jak 2 700 zaměstnanců se připojilo ke skupině Raiffeisen prostřednictvím akvizice Priorbanky v roce 2003.

Návratnost kapitálu před zdaněním, kterého dosáhly dceřiné banky v SVE, odráží trvale stabilní zisky. Ačkoli došlo k mírnému poklesu - částečně kvůli rozšiřování kapitálové základny  - z 24,4 procent (v roce 2001) na 19 procent v roce 2002 lze tento pokles považovat za důsledek dynamického růstu celé skupiny.

Další důležitou součástí úspěchu skupiny Raiffeisen je, kromě trvale stabilních zisků a expanze, posilování pozic jednotlivých dceřiných bank na lokálních trzích. Kromě Ruska (pozice 13.) a Polsko (pozice 11.), patří všechny Raiffeisenbanky v regionu mezi deset nejlepších na svých trzích. Na některých trzích, např. Slovensko (pozice 3.), Chorvatsko (pozice 3.) a Bosna a Hercegovina (pozice 1.), se řadí mezi tři největší. Raiffeisenbank Austria v Moskvě je druhou největší mezinárodní bankou v Rusku a jako taková patří mezi vedoucí banky v zemi.

"Drobné bankovnictví" je charakterizováno výrazným růstem počtu zákazníků a zvýšenou ziskovostí

Navzdory nedávným ztrátám způsobeným rozsáhlými investicemi v drobném bankovnictví v SVE, především při budování distribuční a obslužné sítě bankovních poboček, call center a internetového bankovnictví, jakož i budování týmů Služby zákazníkům, očekává Herbert Stepic, člen představenstva zodpovědný za tento segment, v této obchodní oblasti dynamický růst a vysoké zisky. "Vezmeme-li v úvahu fakt, že podíl osobních půjček k celkovému objemu úvěrů činí v Eurolandu 42 procent, ale v zemích jako je Maďarsko nebo Česká republika pouze 12 procent, můžeme snadno odhadnout potenciál tohoto obchodního segmentu", říká Stepic.

Počet zákazníků v oblasti drobném bankovnictví dosáhl ke konci roku výše 1,9 milionů, což je nárůst o 72 procent. Tento nárůst počtu zákazníků byl pouze z malé části způsoben akvizicí nových bank, nicméně Priorbanka přinese v roce  2003 dalších 386 500 nových zákazníků.

Zvláštní pozornost byla věnována malým a středně velkým podnikům (SME). Po úspěšném pilotním projektu v Polsku, skupina Raiffeisen poskytuje služby SME na osmi trzích v regionu: v Bulharsku, Chorvatsku, v České republice, Maďarsku, Kosovu, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Společné programy s EBRD a s Evropskou Unií podporují poskytování profesionálních služeb SME a usnadňují jejich přístup k výhodným úvěrům.

Dalším důležitým prvkem je vydávání kreditních karet. Cílem RZB je výrazně přispívat k rychlejšímu pronikání na trhy SVE. Dalším cílem kromě marketingových a distribučních aktivit bylo efektivně nastavit postupy pro vypořádání finančních operací. Z tohoto důvodu bylo v Bratislavě založeno v Tatra bance Settlement Centrum, do kterého budou připojeny všechny síťové banky RZB.

Skupina Raiffeisen - přehled klíčových údajů

Skupina RZB podle IAS, v tisících EUR 

2002

2001

Změna (v %)

Celková bilanční suma

46 405 033

44 583 576

4,1%

 Zisk před zdaněním

242 603

231 718

4,7

 Návratnost kapitálu (před zdaněním)

12,5%

13,3%

-6,3%

 Počet zaměstnanců

16 700

14 459

15,5%

Počet prodejních míst

651

526

23,8%

Zdroj: tisková zpráva Raiffeisen

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ